Studenten Yuverta maken kennis met onderzoek WUR Bloembollen

Dit najaar hebben de MBO studenten van het Yuverta college in Aalsmeer niet alleen les gekregen over bloembollen, maar hebben ze deze ook zelf geplant op hun eigen proefveld bij school. Zij gaan namelijk zelf onderzoek doen met tulpen op het veld maar ook onder kunstlicht.

Het maakt deel uit van de samenwerking tussen Wageningen University en Research (BU Glastuinbouw & Bloembollen), en het Yuverta college. Beide zijn aan elkaar verbonden via Bollenacademie, partner van het onderzoeksproject PPS Fundamentele Systeemsprong.

Er staan verschillende experimenten gepland bij Yuverta in Aalsmeer dat verloopt via het Yuverta Practoraat Circulaire Agribusiness. Er is een proefveld aangelegd waar dit najaar zo’n 16.000 bollen zijn geplant. De studenten gaan hier aan de slag met verschillende behandelingen, denk aan gebruik druppelirrigatie en verschillende type van bemesting.

Studenten planten tulpenbollen in perlietsubstraat

Bij WUR Glastuinbouw en Bloembollen in Bleiswijk wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de éénrichtingsteelt (teelt uit weefselkweek zonder gebruik te maken van eigen plantgoed) waarbij tulpenbollen worden geteeld in de kas onder ledlicht. Aangezien er nog weinig kennis is van het telen van tulpenbollen in de kas is nog veel onduidelijk, zoals het type substraat dat kan worden gebruikt voor deze binnenteelt. De studenten van Yuverta zullen daarom ook verschillende type substraten gaan testen om te kijken of de bollen hier ook goed op kunnen groeien.

Onderzoek doen is belangrijk voor de toekomst van de bloembollensector, maar het communiceren van de kennis is net zo belangrijk. Deze kennis is niet alleen voor de telers van bloembollen of hun adviseurs maar ook voor studenten die op latere leeftijd in het bedrijfsleven ook met deze nieuwe kennis en technieken te maken krijgen. In deze samenwerking tussen WUR en Yuverta snijdt het mes aan 2 kanten. Terwijl ze leren over wat onderzoek doen inhoudt, krijgen de studenten tegelijkertijd alvast een kijkje in de toekomst van de bollensector. 

De uitvoering van het project PPS Fundamentele systeemsprong  ligt bij een consortium van dertien partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Hobaho, Kapiteyn, Prins, Iribov, stichting Dunamo, Agrifirm-GMN, BQ Support, Greenport Duin & Bollenstreek, Bollenacademie en Rabobank Nederland. De Topsector T&U is medefinancier.  Een korte toelichting over deze PPS is te vinden op www.vitaleteelt.nl bij lopende projecten.

Bron: Yuverta

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven