Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kerststerren on tour

Tholen - Met 75 man sterk trok de Magic Stars toer, na een jaartje pauze, er weer op uit voor een dagje tuinen bij enkele van haar klanten. Dit jaar was het de beurt aan het Westland, waar achtereenvolgens Jansen Hibiscus, Kwekerij T. Olsthoorn & Zn, Jan van der Knaap, Nico van Os, SV.CO en J&P Ten Have de collega’s gastvrij een kijkje achter de schermen boden.


Lunch in de kas bij Jan van der Knaap

Het eerste wat een kerststerrenkweker, die op de tuin van een andere kerststerrenkweker een kerstster ziet staan, doet, is deze uit de pot trekken. Even kijken hoe de wortels eruitzien. Afhankelijk van vooral de pot en het substraat, de watergift en het meststoffenbeleid, is de kluit goed geworteld of niet. Op basis van deze visuele inspectie volgt dan een gesprek over alle mogelijke aspecten van de teelt.


Links John Jansen, Jansen Hibiscus, rechts Dick Olsthoorn van T. Olsthoorn samen met René Olsthoorn, Selecta one.

Peat-free
Een van de bijzondere aandachtspunten hierbij was ditmaal het zgn. ‘peat-free’ telen. Steeds vaker zouden klanten veen liever vervangen zien worden door duurzamere alternatieven. Lensli Substrates is een van de substraatleveranciers die hierop inspeelt en zoekt naar alternatieve mengsels. Ook organiseert het proeven in uiteenlopende gewassen, om te zien wat werkt en wat niet. Op de tuin van Jan van der Knaap, alwaar een vergelijkingsproef in poinsettia is opgezet, hield Cock van der Spek een kort verhaal over de voors en tegens. Conclusie: het is heel wel mogelijk te telen op een veen-vrij substraat, maar naar de optimale samenstelling van grondstoffen wordt nog gezocht. Ook moet de teler opnieuw feeling krijgen met watergeven en het toedien van stikstof e.a. voedingsstoffen, omdat een veenloos substraat doorgaans veel minder buffer heeft.


Vlnr Eef Zwinkels, Cock van der Spek en Gerard van Antwerpen

Een ander puntje van aandacht was energie. Hiertoe waren twee heren ingevlogen, die elk vanuit hun eigen achtergrond de teler een aantal dingen ter overweging mee kon geven. Eef Zwinkels van Royal Brinkman gaf een presentatie over de wondere werken van DryGair, een kasontvochtiger waarmee een beter klimaat gerealiseerd kan worden en vooral ook veel energie te besparen is. Een jaar of vijf geleden, toen hij de techniek min of meer eigenhandig vanuit de Israëlische kibboets naar Nederland haalde, verkocht hij er af en toe één. Nu zit het echter in een stroomversnelling en gaat de teller al over de 500.


Ton de Bresser, accountmanager bij Selecta


Links Gerard van Deventer van J&P Ten Have, rechts Nico van Os

Kwartje
Wat echter bij iedereen top of mind is, is gas. Gerard van Antwerpen, oprichter van Nife, adviseert telers over hun energie en kan desgevraagd de inkoop en factuurcontrole regelen. Met het oog op de onnavolgbare prijsontwikkelingen van afgelopen maanden zoekt men een anker, en Gerards primaire advies is dan: maak een strategie en kom die na. Een specifieke dynamiek in de gasmarkt maakt dat prijzen voor de komende vijf kwartalen nog hoog zullen zijn, voor alles daarna (gas inkopen kan tot 5 jaar vooruit) kan nu reeds ingekocht worden voor iets rond of onder het kwartje. Kan men daar mee uit de voeten, dan is er veel voor te zeggen dit in elk geval deels vast te leggen.


In een van de kassen van SV.CO

Ice Princess
De kerstster an sich, tot slot, hoe staat het daarmee? Vanuit de veredeling, noch vanuit Selecta, noch vanuit de concurrent, zijn noviteiten te melden waarvan de consument stijl achterover zal slaan. Geen nieuwe vormen a la de ‘Mouse’, geen bonte en lichtgevende toestanden als de ‘Skystar’. Natuurlijk wordt er wel gezocht naar verbeteringen op alle mogelijke specs: compactheid, kleurvastheid, robuustheid, etc. Een noviteit die wat dat betreft vermelding verdient is de ‘Ice Princess’, een nieuwe witte, de beoogd opvolger van de ‘Alaska’ en, net als het wasmiddel, uiteraard nóg witter. De soorten uit het ‘Feelings’ assortiment worden het meest geteeld, en dit jaar zelfs weer nog iets meer als vorig jaar.

Het soortje Christmas Universe

Magic Stars
Eens per jaar neemt Selecta one haar klanten mee op de Magic Stars tour. Men bezoekt enkele poinsettia kwekers, nodig een paar sprekers uit, verzorgt een touringcar en luncht, en biedt op die manier de kwekers een leuk en leerzaam dagje uit.