CNB Leliedagen in teken van vernieuwing en verbinding

Na een jaartje te hebben overgeslagen organiseert het CNB van 3 tot en met 5 november weer de CNB Leliedagen. Voor de leliebranche een mooie gelegenheid om contacten aan te halen en kennis te maken met nieuwigheden. Er is gekozen voor begin november, in dezelfde week als de IFTF in Vijfhuizen en de Flora Holland Trade Fair, want, zo verwacht men, veel bezoekers maken graag een combinatie.

Trends
Het aanbod op de lelieshow is vertrouwd. “Inzenders zijn veredelaars en broeiers en we verwachten dat er in het handelscentrum, inclusief potlelies, zo’n honderd soorten geshowd zullen worden. Daarbij gaat het om bestaand sortiment, maar natuurlijk zullen er ook veel noviteiten te zien zijn. Daar is altijd belangstelling voor.” In de ontwikkeling van nieuwe soorten zien de vertegenwoordigers een aantal belangrijke trends. “Er wordt gewerkt aan soorten die stuifmeelvrij zijn en minder sterk geuren. Ook de opstaande longiflorum wint aan terrein. Tevens is er belangstelling voor OT hybryden die meer bloemen produceren op een kleinere bolmaat.” Met het oog op het krimpende middelenpakket, wordt er ook steeds meer veredeld op resistentie. “Op dat terrein liggen flinke uitdagingen voor de leliebranche.”

Juist toen de leliebranche in een dal zat, kwam corona er nog eens overheen. “In het voorjaar van 2020 stond de branche er slecht voor. Het tij keerde half april, opeens schoten de bloemenprijzen omhoog. Er ontstond goede stemming en die is er nog steeds. Bollen van de oogst 2020 zijn nagenoeg uitverkocht.” De verwachting is dat de oogst 2021 niet ‘over de mand zal lopen’. “En dat terwijl er wel flinke vraag is. Dat gaan we terugzien in de prijzen.” De vertegenwoordigers zijn toch terughoudend als het gaat om uitbreiding van het areaal. “Belangrijk is dat je als kweker altijd blijft nadenken over wat je plant. Waar is markt voor?” Het team is ook in dat verband tevreden over de goede samenwerking met BVS. “De toegevoegde waarde daarvan voor de kwekerij, broeierij en export is groot.”

Geoliede machine
Over samenwerking gesproken: wat de collega’s betreft is dit de sleutel van het succes van het lelieteam. Nieuwkomer Peter Kaptein vertelt: “Ik ben in een geoliede machine gestapt. In dit team staat de klant centraal. Met z’n allen staan we voor de invulling van vraag en aanbod, de afspraken daarover zijn heel helder. We versterken elkaar en bovendien heerst er een gezonde dosis humor. Kortom: het loopt gewoon lekker.” Dat zijn teamgenoten Jan Gutter, Henri Omta, Erwin Vriend, Martin Heemskerk, Piet Zoutenbier,  Dirk Bloothoofd en Dick de Mooy met hem eens. Ze kijken uit naar de CNB Leliedagen van 3 tot en met 5 november. “Reuring in het handelscentrum is altijd mooi.”

bron: CNB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven