Johan van Eggermond, Easy Grow:

“We hebben altijd met veel plezier geteeld in Made”

Tholen - In 1998 startte Johan van Eggermond zijn glastuinbouwbedrijf Easy Grow in Made. Johan: “Het was een hele stap om te starten. Ooit ben ik begonnen met het telen van groente in de vollegrond. Toen we in Breda voor woningbouw moesten wijken zijn we een glastuinbouwbedrijf in Made begonnen. Samen met mijn vrouw zijn we in Made gestart met het telen van potplanten, dat was in 1998. Dit was niet zover van Breda en ook sociaal is het goed toeven in deze regio. We hebben de kassen in 2 fasen gebouwd en eind 2004 beschikten we over ruim 17.000 m² kassen.” 


Johan van Eggermond

Automatisering
“In de jaren daarna hebben we het bedrijf verder gespecialiseerd en geautomatiseerd. Nu staat er een volledig geautomatiseerde kwekerij, die ingericht is voor de teelt van Hedera. We doen de eigen stekproductie, beworteling, maar ook de verkoop.” 

Personeel
“Samen met onze medewerkers klaren we de klus. We hebben hier trouwens een heel goed team van medewerkers, vooral huisvrouwen. Velen zijn al vele jaren werkzaam bij ons. Het vinden van goede krachten is heel gemakkelijk in deze regio. De mensen komen graag bij ons werken. Made is een mooi gebied, zeker sociaal, maar ook zakelijk. De contacten met de kwekers in het gebied zijn goed en we proberen elkaar verder te helpen.” 

Energie
“We zijn als kwekers verenigd in een energiecluster overleg. We kunnen restwarmte en CO2 inkopen van de Amercentrale en ook het vervoer van de producten naar de locaties van FloraHolland is centraal geregeld. Twee keer per dag staat de groepsvervoerder op de stoep.” 

“Ook qua afzet loopt alles op rolletjes. Door de jaren heen hebben we een groep van trouwe en vaste afnemers aan ons bedrijf verbonden. De relatie is goed met deze partijen en dat geeft veel stabiliteit en rust. Door deze afzetlijnen in combinatie met het team van medewerkers kan ik nu ook vrij gemakkelijk weg. Dat komt aardig uit nu ik toch richting de pensioengerechtigde leeftijd ga. Samen met mijn vrouw ga ik dan ook regelmatig een weekje op vakantie, terwijl het bedrijf gewoon doordraait. Het laatste jaar merken we dat we toe zijn aan een nieuwe stap in ons leven en dat een stukje afstand van het bedrijf daar onderdeel van moet worden. Het liefste zien we een geleidelijke overgang met teelt, maar verkoop van het glastuinbouwbedrijf zelf is ook mogelijk. We hebben daarom AAB de opdracht gegeven het bedrijf te verkopen om zodoende een volgende stap in ons leven te kunnen zetten.”


Johan van Eggermond en René van Kester

Toen Johan belde dat hij zijn bedrijf wellicht wilde verkopen is René van Kester, makelaar bij AAB, bij Johan langsgegaan. René: “Het bedrijf kende ik al, maar bij een beoogde verkoop inventariseer je toch altijd weer goed de voor- en nadelen van een bedrijf.”

Het valt René steeds weer op dat deze kwekerij rust uitstraalt. “Regelmatig zijn er 15 tot 20 medewerkers werkzaam, en allen doen hun “ding”. Johan leidt je dan rond en neemt / heeft daar tijd voor. Van het geven van aanwijzingen aan zijn medewerkers is dan geen sprake, hij lijkt bijna overbodig,” lacht René.  

René: “De energievoorziening via de Amercentrale geeft veel flexibiliteit en ook zijn de ondernemers in het gebied bezig met de opzet van een geothermieproject. Qua duurzaamheid is dat een grote pré. Het groepsvervoer zorgt voor een qua kosten concurrerend transport van en naar de afnemers. Het glastuinbouwbedrijf ziet er zeer overzichtelijk en goed onderhouden uit. Het is volledig geautomatiseerd en ook aan de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers is goed gedacht. Het betreft dus een zeer goede potplantenkwekerij, die aangeboden wordt zonder de teelt, maar uitdrukkelijk is overname “going concern” inclusief de teelt, klantenbestand, opstartbegeleiding e.d ook bespreekbaar.”

Johan besluit: “Ik zou graag zien dat mijn levenswerk voortgezet wordt door een jonge energieke ondernemer.”

Voor meer informatie:
AAB
René van Kester
+31 (0)174 637 637 
M: +31 (0) 613 916 899
r.vankester@aabnl.nl
www.aabnl.nl 

Easy Grow
+31 (0)162 680 860
info@easygrow.nl
easygrow.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven