Dean Zuidgeest over de 'Mayball'

"Bloemisten bellen met de vraag waar ze hem kunnen kopen"

Tholen - "Deze nieuwe, grootbloemige gerbera heeft een diameter van tot wel 13 centimeter. En dat is serieus groot, normaal gesproken is zo'n 10 centimeter wel ongeveer de max."

Het is niet voor niets dat de nieuwste introductie van kwekerij Villa Gerbera, de Mayball, afkomstig uit de veredelingskeuken van Hilverda Florist, genomineerd is voor de Glazen Tulp Award. De bijzondere bolvorm en eindeloos veel bloemblaadjes maken hem tot een opvallende verschijning en bovendien een waardig opvolger van de Power Ball, een variëteit die twee jaar geleden werd geïntroduceerd (eerst een roze, toen volgden een gele, een licht roze, een lila en een witte).

“Hij wordt erg goed ontvangen”, vertelt Dean Zuidgeest, “we worden zelfs benaderd door bloemisten met de vraag hoe ze kunnen bestellen en of hij bijvoorbeeld ook in de klokvoorverkoop komt. Zoveel belangstelling hebben we niet altijd en is natuurlijk erg leuk.”

Met enige regelmaat introduceert de kweker nieuwe variëteiten, wel zo’n 7 per jaar. Villa Gerbera richt zich op de groothandel en de bloemist, en moet het dan ook niet hebben van de aantallen. “We zetten in op bijzondere soortjes en een breed assortiment”, vertelt Dean. “Toen we hier ooit begonnen, zo’n 12 jaar geleden, hadden we 10 soorten. Nu zijn dat er 50. Praktisch alles is RFH Connect handel, een paar procent wordt nog geveild.”

Villa Gerbera is een echt familiebedrijf. Dean is sinds een jaartje full time actief in de zaak, zijn broer sinds 2017. Opa begon ooit met freesia in Poeldijk, vader André introduceerde de gerbera. De kweker is aangesloten bij Summit Gerbera, een telerscoöperatie waarin de handel het gehele gerbera-assortiment kan vinden en telers elkaar met raad en daad ondersteunen. Sinds 2017 is er nog een bijzondere, heel andere tak van sport bijgekomen, de snijcurcuma. In een naastgelegen kas, welke van een buurman werd overgenomen, en onder een eigen brand, Villa Curcuma, teelt men nu zeven verschillende variëteiten. Deze snijbloemen teelt werd in 2017 overgenomen van KP Holland, die zijn focus exclusief op de potplanten (kalanchoë, spathiphyllum, curcuma-op-pot) legde, en bood de kweker een exclusieve kans die met beide handen werd aangegrepen.

NB. Stemmen op de Mayball & genomineerden voor de Glazen Tulp Award kan hier.

Voor meer informatie:
Villa Gerbera
Vijverberglaan 14
2675LC Honselersdijk
Info@VillaGerbera.nl
www.villagerbera.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven