13 oktober webinar

Ontwikkeling glastuinbouw Georgië biedt kansen voor Nederlandse bedrijven

Georgië staat volop in schijnwerpers komende maand bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op 13 oktober organiseert de RVO een kansenwebinar en in de week van 25 oktober zullen er matchmaking gesprekken plaatsvinden. Ondertussen is er ook een marktrapport gemaakt, waaruit blijkt dat er volgens RVO onder meer kansen voor Nederlandse bedrijven liggen in de glastuinbouwsector. 

Georgië is strategisch gelegen aan de randen van Europa en Azië, en vlakbij de markten in Rusland, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Georgië heeft een rijke tuinbouwtraditie en hoewel het land nog in een transitie zit sinds de val van de Sovjet Unie, zijn de huidige economische kentallen en de toekomstvoorspellingen gunstig.

Marktonderzoek: kansen voor Nederlandse bedrijven
Uit een studie die de Nederlandse ambassade in Tbilisi samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft laten uitvoeren, blijkt dat er in het bijzonder kansen liggen voor Nederlandse bedrijven in:

  1. De vollegrond fruit- en notensector: van toelevering in de teelt en naoogst-fase tot handel en distributie
  2. Kassenteelt van groenten en sierteeltproducten
  3. Technologie en diensten op het terrein van Climate Smart Agriculture / water management
  4. Kennisdiensten (training en onderwijs)

Voor wie?
Het kansenwebinar en de matchmaking zijn interessant voor bedrijven en (kennis)instellingen die actief zijn in de tuinbouw en die al of niet al ervaring hebben in Georgië of in de regio. Deelnemers krijgen informatie over ontwikkelingen en kansen in alle sub-sectoren van de Georgische tuinbouw en welke spelers er actief zijn. Ook krijgen zij gelegenheid om in contact te komen met Georgische bedrijven die geïnteresseerde zijn in Nederlandse oplossingen.

Webinar deelname en kosten
Meld u aan door een mail te sturen naar info@bureauleeters.nl. De uiterste aanmelddatum is 11 oktober en de deelname is gratis. De voertaal is Engels.

Programma
15:00 - 15:05  Opening en introductie van presentatoren door (RVO / Leontine Loudon)

15:05 - 15:15  Introductie Georgische tuinbouw door vertegenwoordigers van het Georgische Ministerie van Landbouw en de Nederlandse Ambassade in Tbilisi

15:15 - 15:45  Presentatie van de belangrijkste uitkomsten van de studie (Jos Leeters – Bureau Leeters)

15:45 - 16:15 Beantwoording van vooraf ingezonden vragen en Q&A

16:15 - 16:30  Volgende stappen (uitleg matchmaking)

16:30  Sluiting

Matchmaking
In de week van 25 oktober zullen er matchmaking gesprekken plaatsvinden. Zij die hiervoor interesse tonen, worden gecontacteerd  door ofwel TBSC Consulting (Georgië) of Bureau Leeters (Nederland) om via een eenvoudige intake uw profiel en partnerwensen in kaart te brengen.

Aan Georgische zijde hebben we een uitgebreide database van bedrijven en organisaties. Op basis van uw profiel met uw specifieke doelstellingen en wensen, benaderen we Georgische organisaties en plannen we een of meer individuele, op maat gemaakte online afspraken (sales pitches), uiteraard in samenspraak met u.

Marktrapport
In opdracht van RVO heeft Jos Leeters in 2021 een studie uitgevoerd naar de tuinbouwsector in Georgië. Het bijbehorende rapport omschrijft hoe Georgië de modernisering van de sector aanpakt en welke kansen dit biedt voor Nederlandse bedrijven.

Voor de glastuinbouw springt de Imereti Agro Zone in het oog. Daar bestaan ontwikkelingsplannen voor een kascluster met een integrale ketenaanpak. Deze bestaat uit een kwekerij, groenten- en bloemenkassen, een logistiek centrum en een trainingscentrum. De start van de voorbereiding van grond en infrastructuur is gepland voor maart 2022. Het marktrapport is hier bij RVO gratis op te vragen. 

Bron: Bureau Leeters


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven