Ammerlaan Sosef viert uitbreiding met open dag

Tholen - De tuin van Ammerlaan Sosef aan de Sprongenloet 5a in Honselersdijk is met ongeveer een hectare uitgebreid. De productie is daarmee zo’n 20% gegroeid, naar niet minder dan 3,5 miljoen potcelosia’s, ongeveer 950.000 primula’s en in de wintermaanden nog eens 100.000 cyclamen op jaarbasis. Om dit te vieren organiseerden Jeffrey Ammerlaan en Gertjan Sosef afgelopen vrijdag en zaterdag een open dag.


Jeffrey Ammerlaan en Gertjan Sosef

Nadat Gertjan Sosef, na het afronden van zijn studie economie in 1999, had aangegeven graag tuinder te willen worden, werd er een maatschap opgericht door vader Ard Ammerlaan, zoon Jeffrey (toen bijna klaar met MTuS) en Gertjan en werd er een 2e locatie gestart van 6.000m², op de huidige plek. Mede door de aankoop van een aantal omliggende tuinen groeide het bedrijf met de jaren, totdat op een goed moment de jongens de kwekerij overnamen en de zaak zelfstandig verder uitbouwden.

De kas werd reeds in januari in gebruik genomen, de gelikte entree voor het personeel en het ontvangen van klanten werd twee weken geleden opgeleverd.

Een wijs besluit
De jongste uitbreiding is gerealiseerd in een turbulente periode. Voorjaar vorig jaar ging de eerste schop de grond in, grofweg op hetzelfde moment dat de coronacrisis een aanvang nam. De heren hebben zich toen wel even achter de oren gekrabd, maar besloten toch door te pakken. Achteraf gezien een wijs besluit, want het geheel heeft de plantenhandel an sich uiteindelijk geen windeieren gelegd, en ook omdat nú bouwen met het oog op schreeuwend dure grondstoffen en lange levertijden toch weer een heel andere verhaal geweest zou zijn.


De buffer

Automatisering
"We zijn niet uitgebreid om harder of langer te gaan werken," vertelt Jeffrey, en daarom is ook fors geïnvesteerd in automatisering. Van pootrobot tot inpaklijn, alles is opgeschaald. In alle kappen staan statische transportbanden van WPS en er is een gelikt buffersysteem van dezelfde toeleverancier geïmplementeerd. De nieuwe kas vormt een extra afdeling van een glasopstand die zelf al in een aantal fases gebouwd is. Dat maakte de uitbreiding niet alleen bouwtechnisch een uitdaging, ook is het goed zicht-/voelbaar in het centrale betonpad. Deze loopt wat schuin, om een paar centimeter hoogteverschil, die de polder nu eenmaal heeft, te overbruggen.


In principe geschiedt alle logistiek langs de gevels, behalve personeel gaat er praktisch niets over het pad.

De kweker heeft 17 medewerkers in vaste dienst (waarvan een aantal parttime), plus gemiddeld een tiental uitzendkrachten. Gezamenlijk bestieren zij de productie op de 3,8 ha tellende tuin en een tuin van 1,6 ha een paar honderd meter verderop. Beide locaties zijn fysiek niet gekoppeld, maar mogelijk wordt in de nabije toekomst de aansluiting op het plaatselijke aardwarmtenet doorgetrokken.

Alle celosia’s worden opgekweekt uit stek dat Royal van Zanten produceert in Oeganda. De primula’s worden opgekweekt uit zaad, wat afkomstig is van lokale leveranciers (Beekenkamp en Florensis). Planten worden verhandeld onder de vlag van Decorum en vinden in meerderheid hun weg naar de Engelse retail.


En nu weer de blik vooruit.

Voor meer informatie:
Ammerlaan-Sosef BV
Sprongenloet 5a
2675 KV Honselersdijk
www.ammerlaan-sosef.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven