Hartog Palmen verhuist

"Met nieuwe kas gaan we 25% besparen op energie"

Tholen - Kwekerij Hartog Palmen gaat binnenkort verhuizen van de Dwarsweg 14 in De Kwakel naar een voormalige gerberakwekerij om de hoek. Voornaamste reden is dat verdere verduurzaming van de teelt van Kentia palmen in de bestaande kas, die maar liefst 45 jaar oud is, moeilijk is. Daarnaast meet deze 2,8 ha, een kleine hectare meer dan de bestaande kas.

De kogel is door de kerk: gisteren tekenden Jeroen van Capel (r) en compagnon Dirk van Rijn het koopcontract.

"We verwachten straks zeker 25% te kunnen besparen op energiekosten", vertelt eigenaar Jeroen van Capel. "Over de jaren hebben we in onze huidige kas veel geïnvesteerd in een duurzamere teelt en zijn we zoveel mogelijk gaan werken met de principes van het Nieuwe Telen. Zo hebben we een dubbel scherm en zijn processen zoveel als mogelijk geoptimaliseerd. Maar een kas van 45 jaar oud, die sluit nu eenmaal niet goed af en is ook niet gebouwd op de eisen van vandaag."

April 2022
Een en ander zal nog wel even gaan duren. De nieuwe kas zal met 1,30 meter opgehoogd worden, er moeten leidingen gelegd worden en ook komt er een betonvloer die geschikt is voor een eb- en vloedsysteem. Daarnaast wordt ook een hogedruknevelsysteem geplaatst en worden er nieuwe energieschermen opgehangen. Dat gaat allemaal wat tijd nemen, in april volgend jaar hoopt men de eerste planten op te kunnen zetten.

Ruimte zat
Bang dat hij met deze uitbreiding de markt zal verstoren is Jeroen niet. "Twintig jaar geleden stond er misschien wel drie keer zoveel als nu. Over de jaren is dat flink minder geworden en zijn er veel kwekers gestopt. Gezien de huidige markt is er zeker ruimte voor wat meer product, en bovendien is het een plant waarvan je niet zomaar grote aantallen kunt produceren. De teelt is intensief en van stekje tot volwassen plant ben je gemiddeld drie jaar zoet."

Concrete plannen met de oude kas zijn er nog niet. Iemand met een koude plantenteelt zou er t.z.t. allicht goed mee uit de voeten kunnen, of anders - daar hoeft in de huidige markt niemand zich zorgen om te maken - vindt het wel een ander baasje. Het nieuwe adres van Hertog Palmen wordt Achterweg 82-86, eveneens in De Kwakel.

Voor meer informatie:
Jeroen van Capel
Hartog Palmen
info@hartogpalmen.nl
www.hartogpalmen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven