Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Islandplant viert 12,5-jarig jubileum

Tholen - Op de kop af 12,5 jaar geleden gingen de gebroeders Van den Bos van start met hun bedrijf Islandplant. Het vak is de broers met de paplepel ingegoten, de zaak die vader ooit begonnen was werd uitgebouwd en geoptimaliseerd en is nu uitgegroeid tot een van de absolute grootmachten in de hortensiateelt. Kortom, tijd voor een bronzen beeldje op de schouw en het opmaken van de balans.


Martin en Peter van den Bos. De heren hebben het zo verdeeld dat Martin primair verantwoordelijk is voor teelt en Peter de commercie op zich neemt.

Voor Peter en Martin was de start van het bedrijf vrij pittig, maar omdat ze al wat jaartjes meeliepen hadden ze de nodige ervaring en (teelt)kennis reeds in de zak. Bovendien kenden zij de weg in de sector, kon de teelt in de bestaande 6 hectare kas worden voortgezet en bleef een groot deel van het personeel bij de doorstart behouden.

Een solide basis dus, waarbij vooral de laatste factor wel eens beslissend kan zijn geweest. “Enkelen van hen lopen nog altijd bij ons, hoewel er natuurlijk met de jaren ook met pensioen zijn gegaan”, vertelt Peter. Daarmee is gelijk de waarschijnlijk grootste uitdaging voor de dag van morgen benoemd: arbeid. Waar moet het technisch geschoolde personeel, de teeltmannen en de ervaren handjes in de productie straks vandaan komen? Deze groep vergrijst, nieuwe aanwas is beperkt, een tekort dreigt. Nieuwe krachten en een stukje verjonging zit bij de ondernemers dan ook altijd in het achterhoofd.


Kijkje in de bloemenzee (foto is van enkele maanden terug, momenteel staat de kas vol met poinsettia en potchrysant, en daar zit nu nog geen kleur op).

Over de jaren is zo het een en ander veranderd. De glasopstand is uitgebreid van 6 naar 11 ha, verdeeld over drie kassen die allemaal in hetzelfde tuinbouwgebied zijn gelegen. Daarnaast heeft de kweker zo’n 17 ha buitenveld. Dit wordt gebruikt voor de opkweek van de jonge hortensia’s en in de zomermaanden voor de afkweek van terras hortensia’s. Het personeelsbestand telt 27 vaste werknemers, afhankelijk van het seizoen komen daar 50 tot wel 70 extra paar handen bij. Het grootste gedeelte van de verkoop verloopt via contracten, hiernaast worden de producten ook op de klokken aangeboden. Door steeds betere kwaliteit wordt ook het kopersbestand met het jaar verder verbreed en verdiept.


De heftruck heeft een innovatieve vork, die is ontwikkeld door Martin en waarmee de planten effectiever wijd kunnen worden gezet.

Islandplant rijdt in mid-november de eerste hortensia’s de kas in. Deze zijn dan vanaf week 1 of 2 leverbaar, ze zijn dan als één van de eersten op de markt. Stek maakt de kweker zelf: "Misschien niet het goedkoopst maar dan heb je de levering en de kwaliteit zelf in de hand", aldus Peter. De uitdaging is zo efficiënt mogelijk te rouleren en geen lege meters te hebben. Hiernaast worden er ook hangpotten met petunia, calibrachoa, fuchsia, lobelia en nog enkele andere planten in het voorjaar geteeld. De potchrysant neemt vanaf de zomer een grote plaats in, net als de poinsettia, die in deze weken worden opgezet. Wanneer de eerste batch de deur uitgaat is het weer november en is het cirkeltje weer rond.

Uitbreidingsplannen of grote veranderingen staan niet op tilt, vertelt Peter, “hoewel de markt best nog wel wat kan groeien. Er spelen echter genoeg zaken die de aandacht opeisen of waarop we stappen kunnen zetten. Arbeid is er een van, maar we zitten bijvoorbeeld ook met het steeds verder krimpende middelenpakket. We zoeken vooral naar compactere rassen die het afkunnen zonder remstoffen. Veel van onze kerststerren gaan naar Engeland en we weten dat de controles strenger zijn geworden. Afgelopen winter waren onze kerststerren net voor de brexit afgestuurd, we moeten nu zien hoe het loopt. Daarnaast blijft ook het thema energie complex en actueel.”

Wat echter zeker is, de hortensia staat als een huis. “We kijken uiteraard naar buiten en proberen mee te bewegen met markt. Maar de hortensia is en blijft onze core business. We leren nog altijd bij, er is nog altijd meer dan genoeg uitdaging en ruimte voor verbetering. Onze klanten kunnen er ook morgen op blijven rekenen bij ons de beste en mooiste planten te kunnen krijgen.”

Voor meer informatie:
Islandplant BV
Achterdijk 32
3237 LA Vierpolders
+31 (0)181 413 692
verkoop@islandplant.nl
www.islandplant.nl