Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter van Dijk, Colours of Nature

"Zowel productie als kwaliteit verhoogd dankzij efficiënte IT"

Wouter van Dijk, mede-eigenaar van Colours of Nature Heulweg en lid van de gelijknamige coöperatie, is goed te spreken over het softwaresysteem Work-IT van Nitea. Naar eigen zeggen heeft het zowel de productie als kwaliteit verhoogd.

Colours of Nature is een Nederlandse coöperatie van gerberakwekers die de retailbranche in Europa jaarlijks voorziet van zo’n 250 miljoen mini-gerbera’s. Negen kwekerijen vormen samen de coöperatie, elk gespecialiseerd in een eigen soort en/of kleur mini-gerbera.

Sinds 2007 heeft Wouter van Dijk de dagelijkse leiding van de Colours of Nature locatie aan de Heulweg in Kwintsheul. “Door de tijd heen merkten wij dat de kostprijs per steel opliep,” legt Wouter uit. “Sinds wij met Work-IT aan de slag zijn gegaan, zien wij de algehele prestatie stijgen. De kostprijs per steel kregen wij onder controle en de kwaliteit ging omhoog.”

Work-IT en Check-IT: een gouden combinatie
Bij Colours of Nature Heulweg worden verschillende handelingen in zowel de kas als de schuur vastgelegd via registratieterminals en de app op telefoons. Managers en teamleiders kunnen de gegevens van gewerkte uren, kosten, productie en prestaties uitlezen om deze vervolgens onderling af te zetten en te vergelijken. Dit kan zowel op de computer, tablet als smartphone.

“Naast Work-IT gebruiken wij sinds een jaar ook Check-IT. Met de basismodule van Nitea maten wij in eerst instantie alleen productie en prestatie. Al snel kwamen wij erachter dat snelheid één is, maar dat het monitoren van kwaliteit hiermee hand in hand gaat. Onze medewerkers kunnen nog zo snel plukken, maar als er dan planten kapot worden getrokken, worden wij daar niet vrolijk van. Daarom is Check-IT voor ons een belangrijke toevoeging aan de basismodule van Work-IT. Hierdoor kunnen wij de kwaliteit controleren, bijhouden en omzetten in overzichtelijke rapporten die wij bijvoorbeeld met het uitzendbureau kunnen bespreken.”

Zoals Wouter vertelt, kunnen handelingen van medewerkers objectief worden beoordeeld op verschillende keurelementen met Check-IT. Zo kan onder andere worden gekozen om de resultaten met medewerkers te delen, wat indirect bijdraagt aan de algehele productiviteit. Immers, medewerkers die goed presteren, willen dat graag inzien en beloond worden.

Onmisbaar overzicht 
Wouter vertelt: “Voordat wij startten met Work-IT, registreerden wij puur en alleen arbeidsuren. Op die manier werd niet duidelijk hoeveel stelen per persoon werden geplukt en konden ieders unieke krachten en prestaties dus niet juist worden achterhaald. Sinds wij met Work-IT werken, om onder andere grip op arbeid en productie te krijgen, is dit anders – op een positieve manier. De prestaties van sommige medewerkers verrasten ons aangenaam. Omdat wij zowel kwantiteit als kwaliteit goed in beeld hebben, kunnen wij deze ook op een transparante wijze richting alle collega’s communiceren, wat zorgt voor een gevoel van betrokkenheid bij iedereen.” Die traceerbaarheid in kwaliteit van de verrichte werkzaamheden sluit naadloos aan op de kwaliteit en productiviteit van het gewas. “Hoewel wij op onze locatie één soort gerbera’s telen, wil dit niet zeggen dat de eerste kap op links hetzelfde aantal bloemen geeft als de rechterkap achterin. Nu voor mij inzichtelijk is wat uit welk pad komt, kan ik het productieniveau per pad inzien; erg belangrijk, als je het mij vraagt. De software geeft een heel stuk meer informatie.”

Gebruiksvriendelijke app én koppelingen
De software is volgens Wouter gebruiksvriendelijk. “De medewerkers klokken in als zij de tuin ingaan en vervolgens scannen zij de kar en het pad. Dit is eigenlijk alles wat ze in de kas hoeven te doen.” Een nieuwe medewerker hiermee leren omgaan, is ook geen probleem: “Bij een nieuwe medewerker vul ik gemakkelijk de nationaliteit en gewenste taal in, zodat zij eenvoudig aan de slag kunnen.”

Om de software nog efficiënter in te zetten, kunnen diverse (externe) koppelingen worden gemaakt. Colours of Nature Heulweg maakt hier slim gebruik van. In de bosmachines is een extern programma ingebouwd dat gekoppeld is aan de Work-IT software, zodat wordt bijgehouden hoeveel stelen worden weggegooid. Of het nog gedetailleerder kan? Jazeker! Colours of Nature Heulweg kan zelfs bekijken uit welk specifieke pad bijvoorbeeld veel afgekeurde bloemen komen en hoe dit zich verhoudt tot het totaal aantal geplukte bloemen. 

“Op wekelijkse basis vergelijken wij onder andere deze cijfers via een gekoppeld programma met alle leden van de coöperatie. Kwaliteit, samenwerking en inzicht in productie vinden wij namelijk allemaal belangrijk.”

Toekomstplannen?
Stel dat Wouter de Work-IT software niet zou gebruiken, dan gaat hij het overzicht in prestatie en productie het meeste missen. “Ik kijk iedere dag in het productieoverzicht hoeveel bloemen wij per soort geoogst hebben en die informatie gebruik ik voor prognoses voor de week daarop.”

Voor meer informatie:
Nitea IT Solutions
Honderdland 315
2676 LV Maasdijk
+31 (0)174 613 903
info@nitea.nl
www.nitea.nl 

Publicatiedatum: