Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vitale Teelt Hyacint geeft richting aan systeemsprong

De eerste uitkomsten na een jaar onderzoek binnen het project Vitale Teelt Hyacint zijn hoopvol. Dat meldden de projectpartners tijdens een digitale uitzending van GreenportLive op 13 april. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat de principes van Vitale Teelt Hyacint perspectief bieden.

Piet van der Poel (namens penvoerder en veredelingsbedrijf Markglory), Wouter Groenink (onderzoeker Wageningen University & Research) en de hyacintenkwekers Peter van Saase (Fa. P.C. van Saase & Zn.) en Rob van Haaster (Van Haaster Vijfhuizen B.V.) vertelden over het onderzoek.

Schoon uitgangsmateriaal
Het uitgangspunt is beginnen met schoon uitgangsmateriaal en dit in de kas onder gecontroleerde omstandigheden opkweken. Daarna wordt het buiten afgeteeld, met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Veel zaken moeten nog verder onderzocht worden, zoals het meest geschikte substraat, watergift en bemesting om in de kas op te telen of de bijbehorende belichting. In het eerste jaar is het nog niet gelukt de groei van de hyacintenbollen te versnellen in de kas. 

Verdere verduurzaming
Dit project biedt kansen om stappen te zetten in de verdere verduurzaming van de hyacintenteelt. Duidelijk is dat we nog een weg te gaan hebben. We zijn nu 1 jaar bezig en hebben in dit project nog twee jaar van onderzoek en experimenteren voor de boeg. Om een beeld te krijgen van het project is er een filmpje gemaakt:

Ook het webinar kun je terugkijken:

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: