NVWA vindt uitheemse schorskevers in tropische kassen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens inspecties bij een Nederlands plantenbedrijf diverse niet-Europese schorskevertjes gevonden. Het gaat om de zogenoemde Euwallacea fornicatus, die sinds 2019 is aangemerkt als een Q-organisme. EU-lidstaten zijn verplicht de introductie en verspreiding van dit organisme tegen te gaan. De NVWA heeft de planten waarop deze kevers bij het bedrijf zijn aangetroffen daarom laten vernietigen. Schorskevers zijn niet schadelijk voor mens en dier.

©Rachel Osborn, Southeast Asian Ambrosia Beetle ID, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org

Keversoort
Schorskevers, ofwel Scolytinae, zijn kleine kevertjes die kunnen voorkomen op houtige gewassen en palmen. Ze zijn bekend als een invasieve soort in gebieden met een warm klimaat als Californië en Zuid-Afrika. Deze keversoort kan dan ook niet overleven in het Nederlandse buitenklimaat. De schorskever veroorzaakt schade in planten en bomen door er gaatjes in te boren, waardoor de planten kunnen afsterven. Ook kunnen zij een schimmel verspreiden waardoor planten ziek kunnen worden.

Vondst
De schorskevers zijn aangetroffen in kassen bij een Nederlands plantenbedrijf dat houtige gewassen uit de tropen importeert, teelt en in de handel brengt. De schorskevers zijn gevonden in een grote ficus en Artocarpus broodboom. Niet-Europese Scolytinae zijn sinds december 2019 Q-organismen (Uitvoeringsverordening (EU) 2019/2072). De NVWA heeft de inspectie en monstername bij het Nederlandse bedrijf uitgevoerd in het kader van 'backward tracing', als vervolg op een melding die de NVWA kreeg over een afnemer uit Duitsland.

Bestrijding
Eliminatie van de kevers is alleen mogelijk door alle besmette planten te vernietigen en overige houtige gewassen en palmen gedurende langere tijd te monitoren. Ook hebben inspecteurs van de NVWA bij het Nederlandse bedrijf vallen opgehangen, die gecontroleerd worden tijdens vervolginspecties. De schade voor het bedrijf is groot, omdat alle besmette planten vernietigd worden en omdat er minimaal 3 maanden beperkingen gelden voor de aflevering van waardplanten, in afwachting van de monitoring van de NVWA.

Tracering
De NVWA voert tracering uit op besmette partijen. Afnemers worden geïnformeerd en indien nodig geïnspecteerd.

Bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven