Met Eclipse LD is planten kweken in Zuid-Afrika nog beter mogelijk

Bij LVG Plants, de grootste plantenkwekerij van Zuid-Afrika, houdt een team van drie man zich bezig met het aanbrengen van Eclipse LD. Dit verwijderbare schermmiddel van Sudlac beschermt planten tegen overmatige hitte en licht. "Zonder schermmiddelen is planten kweken in Zuid-Afrika eenvoudigweg niet mogelijk", zegt algemeen directeur Geert van Geest.

"Coaten is bij LVG Plants een grote en belangrijke klus", vervolgt Geert. Het familiebedrijf in Krugersdorp, niet ver van Johannesburg, is maar liefst 11 ha groot. In foliekassen worden vijftien verschillende soorten potplanten gekweekt. Hoofdgroepen zijn Phalaenopsis, potrozen, Anthurium, groene planten en bonsai. Het assortiment is diep; van elke soort staat een afdeling van 2.500 m2 tot 3.000 m2.

LVG Plants gebruikt Eclipse LD als schermmiddel. Deze coating van Sudlac wordt samen met andere tuinbouwbenodigdheden door het eigen exportbedrijf LVG International vanuit Nederland direct naar Zuid-Afrika geëxporteerd.

Meerdere lagen
Coaten is een wezenlijk onderdeel van het hele teeltproces bij LVG Plants. Gedurende een teeltronde worden op het foliedek vaak meerdere lagen Eclipse LD aangebracht, afhankelijk van de plantensoort. Een afdeling met potroos wordt minder gecoat dan een afdeling met Phalaenopsis, legt Geert uit. In de afweging om wel of niet nog een keer te coaten spelen de gegevens van de PAR-meters die in elke afdeling hangen de hoofdrol. Ook de weersvoorspellingen, en het aantal jaren dat het folie op het dek ligt, zijn van belang.

LVG Plants heeft inmiddels twee jaar ervaring met het gebruik van Eclipse LD en Van Geest heeft in die tijd een aantal zaken geleerd. Zo blijkt dat coatings op nieuwe kassen slecht hechten. "Op nieuw plastic zit een olielaagje", weet Geert inmiddels. "Daardoor blijft het schermmiddel niet goed zitten en regent het er snel af." Nieuwe folie moet men eerst goed schoon maken en ontvetten voordat er gecoat wordt.

Ook geeft hij als tip mee om goed te kijken op welk type folie een coating wordt aangebracht. Van Geest: "Hoe verder je van de evenaar zit, hoe meer folie beweegt: het krimpt en zet uit onder invloed van temperatuursverandering. Foliesoorten die sterk krimpen kun je beter behandelen met meerdere laagjes Eclipse LD in plaats van één dikke laag. Zo’n dikke laag vertoont makkelijker barstjes en slijt daardoor sneller van je dek af."

Het is volgens Van Geest goed om met een kassenbouwer de elasticiteit van een foliesoort te bespreken. "We hebben zelf ook wel eens wat samples opgestuurd om samen tot een oplossing te komen. Een producent kan soms de samenstelling van een folie veranderen waardoor de elasticiteit van een folie vermindert en coatings dus beter op het kasdek blijven zitten."

Schermcoating is onontbeerlijk
Hoewel alle kassen van LVG Plants voorzien zijn van schermen, is een coating op het kasdek onontbeerlijk om de teeltomstandigheden te optimaliseren en de stress op de planten te verminderen. "De UV-instraling is hier hoog."

Het aanbrengen van de meerdere laagjes coating is een hele klus en wordt volledig handmatig uitgevoerd: zowel het mengen van het schermmiddel in de juiste verhoudingen, als het aanbrengen van de coating met de spuit op het dek. "Voorafgaand aan een nieuwe teeltronde verwijderen we de oude coating en wassen we meteen ook al het stof van de kassen dat door het statische foliedek wordt aangetrokken." De werkzaamheden automatiseren is een mogelijkheid, "maar tegelijkertijd zijn we daar ook een beetje beducht voor", vertelt Van Geest. "In Zuid-Afrika is de werkloosheid hoog. We willen werkzaamheden niet zomaar automatiseren als we ook banen voor mensen kunnen creëren."

Voor meer informatie:
Sudlac Export
Stationsweg 31 
1441 EJ Purmerend 
+ 31 (0)299 792 005
export@sudlac.com 
www.sudlac.com

LVG
108 Hekpoort Road / R 563
Oaktree
Krugersdorp 1739
+27 (0) 10 591 6858
admin@lvgplant.co.za
www.lvgplant.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven