Een gesprek met Ben Braam, trosrozenkweker in Ethiopië

Trosroos: van bruiloft- tot jaarrondproduct

Braam Roses, een Nederlands familiebedrijf in Ethiopië, was niet alleen een van de eerste kwekerijen die op grote schaal trosrozen ging kweken. Zij waren ook een van de eersten die de voordelen ontdekten van het oogsten van de trosrozen in een meer open stadium. Vanaf het allereerste begin werken zij nauw samen met veredelaar Interplant Roses en droegen zij bij aan de verandering van het imago van bruidsroos naar jaarrondproduct, door jaar na jaar nieuwe en betere trosrozen te selecteren en te introduceren. De meest recente rassen die zij introduceerden zijn Interplant's Leila, Cherokee en Sancerre. En volgens Ben Braam, eigenaar van de kwekerij, zijn de reacties tot nu toe zeer positief.


Ben Braam in de kas van Interplant Roses in Harmelen, Nederland, met de drie nieuwe variëteiten Leila, Cherokee en Sancerre, die hij meebracht uit Ethiopië.

Een van de grootste trosrozenkwekers op de markt
In 2009 richtte Bens vader Arie Braam Roses op in Ziway, Ethiopië en in de loop der jaren breidden ze uit tot 22 ha waarop uitsluitend trosrozen worden gekweekt. Nu zijn ze een van de grootste kwekers in de markt, leveren ze aan de bloemenveiling Royal FloraHolland in Aalsmeer en bieden ze werk aan meer dan 650 mensen in Ethiopië.


Een kijkje in de kas van Braam Roses in Ziway Ethiopië en de ruimte waar ze nieuwe rassen uitproberen. Klik hier voor de vergrote afbeelding.

Nauwe samenwerking met Interplant Roses
Braam heeft meer dan 37 variëteiten commercieel beschikbaar en er worden voortdurend nieuwe variëteiten getest. Als onderdeel van dit steeds voortdurende en uitgebreide zoek- en selectieprogramma voor nieuwe rassen staan zij in nauw contact met veredelaar Interplant Roses, een internationaal (rozen)veredelingsbedrijf met tientallen jaren ervaring in de veredeling van snijrozen, zowel enkelbloemige als trosrozen (meerkops).

Het hoofdkantoor is gevestigd in het centrum van Nederland en ze hebben hun eigen testfaciliteiten in Kenia die Ben meerdere malen per jaar bezoekt. Bovendien voeren Interplant en Braam op regelmatige basis wederzijdse vaaslevensduurtesten van de trosrozen uit en hierdoor wordt een optimale conditie van het product gegarandeerd. Voor beide partijen is deze hechte relatie gunstig, omdat zij er beiden naar streven jaar na jaar nieuwere en betere trosrozenrassen te introduceren. Ben: "Ons uiteindelijke doel is om consumenten de beste kwaliteit en een uitstekend vaasleven te bieden, zodat ze er lang van kunnen genieten."


De drie nieuwe variëteiten in een vaas, in de vaaslevenruimte bij Interplant Roses

Het juiste snijstadium van trosrozen
Een ander goed voorbeeld van hun nauwe samenwerking is het toepassen van het juiste snijstadium van de trosrozen. Braam Roses was een van de eersten die besloot hun bloemen in een meer open stadium te snijden, omdat ze verschillende voordelen zagen. Het was echter nieuw voor de markt omdat trosrozen voornamelijk geoogst werden volgens de voorgeschreven veilingregels, als de trosroos nog in een vroeg stadium was. Ook Interpant zag de voordelen en besloot in 2019 een onderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat het vaasleven van trosrozen met minimaal 30% verbetert als de bloem meer open wordt gesneden en dat het een positieve invloed heeft op het open komen van de bloesem en het percentage afhangende halzen aanzienlijk vermindert. Ben was blij dat zijn aanpak nu ook op grotere schaal succesvol bleek te zijn. Nadien heeft Interplant veel tijd en moeite geïnvesteerd in het communiceren van deze bevindingen naar alle schakels in de sierteeltketen over de hele wereld. Robert Ilsink, CEO van Interplant Roses: "Nu heeft de wereldwijde markt het meer open snijstadium geaccepteerd."


Ben presenteert verschillende soorten uit zijn assortiment in één boeket.

Van bruidsbloem tot jaarrondproduct
Het onderzoek en de voortdurende verbetering en introductie van nieuwe variëteiten resulteerden in een verandering van het trosroosimago. "Vroeger was het een bruidsbloem, dus van 1 november tot na Valentijnsdag zagen we een dip in de afzet. De laatste jaren zien we echter dat de vraag in deze maanden toeneemt. In het verleden was rood geen populaire kleur voor trosrozen, maar nu, en zeker rond Valentijnsdag, is het dat wel."

Eigenlijk het hele jaar door en over de hele linie ziet hij een toename van de vraag. "In het verleden waren pastelkleuren de hoofdkleuren. Nu zien we dat zowel felle als zachte kleuren populair zijn. Mensen lijken de eindeloze mogelijkheden van trosrozen te hebben ontdekt en zelfs als we kijken naar het vreemde jaar waarin Covid-19 regeerde, zien we nog steeds een behoorlijke vraag naar trosrozen." Al met al is Ben zeer tevreden over de vraag naar en afzet van zijn trosrozen. "Rassen die het erg goed doen zijn RubiconTrinityEyeliner en Fireworks." 


Leila, Cherokee en Sancerre

Nieuwe variëteiten
Onlangs heeft Ben drie nieuwe rassen op de markt gebracht, te weten Leila en Cherokee die hij eind 2020 introduceerde en Sancerre die hij een jaar geleden introduceerde, tijdens de 'Aalsmeerse Klok'. Op dit moment is hij de enige leverancier van deze 3 rassen op de Nederlandse veiling en hij is blij met de reacties tot nu toe. "Leila heeft zo'n opvallende kleur, Cherokee is een kleur die we moeten hebben en Sancerre heeft een zeer goede opbrengst en steellengte."

Voor meer informatie:
Braam Roses
Ben Braam
ben@braamroses.com

Interplant Roses
mail@interplant.nl 
www.interplantroses.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven