Zonnepanelen op waterbassin of bedrijfsruimte?

Bij glastuinbouwbedrijven en in de maatschappij is veel aandacht voor energiebesparing en -verduurzaming. Er zijn ook veel initiatieven op dat gebied. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfsruimte en/of waterbassin. Teeltbedrijven kunnen daar met SDE+-subsidie zelf in investeren, maar ook zijn er bewonerscoöperaties die daarin willen investeren.
 
Een tweetal bedrijven in Oostland heeft het dak van hun bedrijfsruimte al verhuurd voor zonnepanelen van bewonerscoöperaties. Met wat pas- en meetwerk kan dit financieel voordeel opleveren en het geeft een extra binding met de inwoners in de omgeving.

Op dit moment zoekt de bewonerscoöperatie Nieuw Lansingerstroom enkele daken voor volgende projecten. Men wil snel schakelen, want een van de subsidieregelingen - waar ook glastuinbouwbedrijven zelf voordeel bij kunnen hebben - staat open tot en met 31 maart 2021.
Een andere mogelijkheid is het plaatsen van zonnepanelen op het waterbassin. Dit is een nieuwe ontwikkeling en biedt naast duurzame elektraproductie ook voordelen voor het bassinwater, zoals minder algengroei en minder verdamping.

Businesscase zon op waterbassin
Greenport West-Holland zoekt één of twee bedrijven in Oostland om samen met andere partijen vrijblijvend te bekijken hoe een businesscase voor zon op waterbassin er uit kan zien. Ook hier kan worden gekeken naar de mogelijkheid om het bassin voor dit doel te verhuren en ondernemers te ontzorgen.

Bedrijven die interesse hebben in een van deze opties kunnen contact opnemen met Nico van Ruiten van Greenport West-Holland (Telefoon 06 222 847 14) of Hans van Geest van Glastuinbouw Nederland (Telefoon 06 513 122 34).

bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven