Kennis over ecologische effecten kan helpen met opschalen aquathermie

“Onzekerheid over hoe aquathermie het ecologisch functioneren van oppervlaktewateren beïnvloedt, belemmert de toepassing op grote schaal”, aldus Ida de Groot-Wallast, expert bij Deltares. Daarom is in  WarmingUP-onderzoek onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van de inzet van aquathermie op het watersysteem. 

Momenteel maken in Nederland al enkele telers gebruik van de toepassing.

In het onderzoek, getiteld ‘Effecten van koudelozingen op het ecologisch functioneren van oppervlaktewatersystemen' wordt antwoord gegeven op de veelgehoorde vraag door waterbeheerders op het moment dat er een vergunningsaanvraag voor een aquathermie-installatie wordt ontvangen. 

Dit document geeft inzicht in welke kennis beschikbaar is en welke kennis nog ontbreekt. Met behulp van deze informatiebron kunnen waterbeheerders een betere inschatting maken van te verwachten positieve en negatieve effecten bij het vergunnen van aquathermie-installaties. Het is een 'levend document' waarin nieuwe informatie zal worden toegevoegd zodra het er is. 

Overzicht beschikbare kennis temperatuur versus ecologie
Het onderzoek geeft een overzicht van welke kennis beschikbaar is over temperatuureffecten van koudelozingen op het ecologisch functioneren van watersystemen. Het onderzoek maakt onderscheid in effecten op chemische processen, effecten op soortgroepen en gevolgen voor het voedselweb. Per onderdeel is, zo mogelijk met kengetallen, beschreven wat bekend is over hoe het onderdeel reageert op een daling in temperatuur. Zo blijken bijvoorbeeld effecten van koudelozingen op vissen redelijk goed bekend, maar de effecten op macrofyten divers en is voor deze soortgroep nog geen eenduidig beeld af te leiden.

Lees meer bij Deltares. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven