Jürgen Brokelman, HortiPro

Van de motten af met deltavallen

Tholen - HortiPro ontwikkelt natuurlijke en biologische middelen als alternatief voor chemie. In het geval van de mot Duponchelia fovealis, waartegen doorgaans uitsluitend wordt gespoten, heeft men in een proef met gerbera deltavallen in combinatie met speciale Duponchelia feromonen getest. Resultaat was een duidelijke verlaging van de plaagdruk.

In een aantal gewassen kan Duponchelia fovealis een probleem geven. Vaak zijn het siergewassen, zoals gerbera, alstroemeria, roos en diverse potplanten. De motten zorgen voor de verspreiding van de plaag en de rupsen voor de gewasschade.

Het vrouwtje zet 250 eitjes af in kleine groepjes. De eieren worden bij voorkeur afgezet aan de onderkant van het blad dicht bij de bodem. Na het uitkomen voeden de jonge rupsen zich met dode en levende plantendelen. Bij potplanten is dit vaak de plantenwortel wat direct tot groeistagnatie leidt. Het is daarom erg belangrijk tijdig maatregelen te nemen.

In de meeste gevallen zetten telers in op het bestrijden van de rupsen, bijvoorbeeld met selectieve chemie of met producten die weken op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis.

In de visie van HortiPro, een bedrijf dat natuurlijke en biologische middelen ontwikkelt als alternatief voor chemie, is voorkomen echter beter dan genezen. Daarom zet men vooral in op het monitoren van de Duponchelia fovealis motten d.m.v. de zogenaamde HortiPro deltavallen en speciale Duponchelia feromonen.

De deltavallen zijn speciaal ontwikkeld voor het monitoren van vlinders en motten. Belangrijk is dat de deltavallen op een strategisch manier worden geplaatst in de kas. Aan de schuine zijkant van de HortiPro deltaval zitten twee flappen, waardoor de luchtstroom, met daarin het feromoon, zich beter verspreidt. Hierdoor heeft het feromoon een groter bereik dan met de gangbare deltavallen. In de HortiPro deltaval zit een ophanghaakje waarin de feromonen geplaatst kunnen worden zonder in contact te komen met de lijmplaat.

Het feromoon dient met een pincet of latex handschoenen in een van de gaten in de val geplaatst te worden. De werkingsduur is 3 à 4 weken.

Resultaat in de praktijk
Afgelopen jaar heeft HortiPro onderzoek gedaan naar de vangstcapaciteit van de HortiPro deltaval en het feromoon. Als host gewas is gekozen voor gerbera. Er zijn drie gevoelige cultivars (Bison, Sailor & Suri) gemonitord, in de casus is men uitgegaan van intensieve monitoring. In onderstaande grafiek is aangegeven hoeveel motten in de verschillende deltavallen zijn aangetroffen.

In de grafiek zie je de vangsten van de Duponchelia (mannelijke motten), licht Jürgen Brokelman desgevraagd toe. In de proef heeft per cultivar 1 HortiPro deltaval met een duponchelia feromoon gehangen. Deze vallen zijn elke week gecontroleerd en geteld. In sommige vallen werden 30 tot 40 mannelijk motten gevangen. Deze motten kunnen niet meer paren waardoor je druk verlaagd wordt.

 

Voor meer informatie:
HortiPro
www.hortipro.net
info@hortipro.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven