Scholen werken aan robots voor stadslandbouw

Curio en Avans Hogeschool gaan samenwerken op het gebied van gerobotiseerde stadslandbouw. Hiervoor stellen ze een kas van 300 m2 ter beschikking op de Curio-campus aan de Frankenthalerstraat in Breda.

Donderdag 4 februari werd daar een Farmbot geïnstalleerd. Dit is een robot die kan zaaien, de plantjes op het juiste moment water kan geven en onkruid kan herkennen en bestrijden. Een van de aandachtsgebieden in het programma is het stimuleren van gezonde en veilige voeding om zo te werken aan gezondheid en vitaliteit.

Stimuleren stadslandbouw in Breda
Urban Living Lab Breda (ULLB) en het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI) van Avans gaan samen met Curio onderzoeks- en onderwijsprogramma’s voor mbo en hbo ontwikkelen. Ze onderzoeken ook welke technologie kan worden toegevoegd. Zo wordt gekeken of de Farmbot tot nog meer handelingen in staat is en nog beter zijn werk kan doen.

Ook gaan ze bij inwoners van Breda de mogelijkheden van de Farmbot bekend maken. Zo willen ze het gebruik ervan stimuleren. Hiermee wordt stadslandbouw als maatschappelijke beweging in de stad gestimuleerd. De kennis uit onderzoek levert daarnaast ook ‘winst’ op voor zowel professionals in de praktijk als voor studenten en docenten in het onderwijs.


Foto: Avans/Curio. Meer over het project ook bij BredaVandaag.

Verrijking mbo praktijkonderwijs
Het werken met de Farmbot is een verrijking voor de praktische kennis van de Curio studenten van de opleidingen Vakbekwaam medewerkers Teelt en Vakexpert teelt en groene technologie, aldus de school in het persbericht.

In de praktijk wordt nu al samengewerkt met Pixelfarming Robotics uit Andel. Dit bedrijf was in 2020 door Curio genomineerd als leerbedrijf van het jaar. Op termijn worden studenten engineering betrokken om de kop van de robot te bewerken.

Maatschappelijke beweging
Avans-onderzoekers en studenten starten eerst met het plaatsen van de Farmbot. Daarna werken ze verder aan projecten die het afgelopen jaar zijn gestart. Om het programma uit te bouwen tot een maatschappelijke beweging is programmamanager Marius Monen voor een dag in de week aangetrokken.

Daarnaast zijn Daniel Telgen (lector Robotisering & Sensoring bij Avans), Raymond Sparreboom (kenniskringlid lectoraat Robotisering & Sensoring en initiatiefnemer ULLB) direct betrokken. Vanuit Curio zijn dat de docenten Bas Postma (vmbo - Curio prinsentuin van cooth) en Ardjan van Straaten (mbo - opleidingen groen en dier).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven