Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs van tuinbouwglas verdubbelt door groei in markt zonne-energie

Sinds september 2020 is de prijs van tuinbouwglas dramatisch veranderd. "De glasprijs is praktisch stabiel geweest voor tien jaar, het gaat alleen jaar na jaar wat naar beneden. Maar een paar maanden geleden is de prijs bijna verdubbeld," vertelt Michael Lee van Planti. "Het is slecht nieuws voor iedereen, niet in het minst voor telers en kassenbouwers."

Reden voor de prijsverandering is de hoge vraag naar glas met weinig ijzer vanuit de zonne-energiesector. 

Glas met weinig ijzer is een soort glas met - logisch - heel weinig ijzer, wat betekent dat het veel helderder is dan glas met veel ijzer. Dit type glas is veelgevraagd voor kassen, en wordt ook gebruikt in de zonne-energiesector. "Afgelopen zomer is de zonne-energiesector in China veel ontwikkeld. Het is normaal een erg veranderende markt, maar sinds afgelopen zomer is het een sterke markt geweest, wat betekent dat fabrikanten van zonne-energie veel glas kopen voor hun toekomstige werk. Veel fabrieken als de onze hebben orders zien binnenkomen van kopers van zonnepanelen. De vraag naar de ruwe goederen is hoog, net als de druk op de fabrieken," legt Michael uit.

Planti bedient alleen de tuinbouwmarkt en focust niet op zonne-energie. "Maar omdat zonnepanelen een vaste maat hebben en veel makkelijker en sneller te produceren zijn, kan een toeleverancier meer winst maken door glas aan hen te leveren, in plaats van aan telers. Er is hierdoor een groot tekort aan glas in de markt."


 
Vaste prijs
De hogere prijs heeft een effect op kassenbouwers en op telers, dat hangt er vanaf of de prijs inbegrepen is bij de prijs of dat ze een vaste prijs hebben gemaakt. "Plus, normaal leverden we glas binnen een maand als we een order hadden. Maar door de druk op de markt is de levertijd nu hoger: twee maanden of zelfs nog meer."

En dat is nog niet het eind van het verhaal. De transportprijs is ook omhoog gegaan. "Transportkosten van China naar Ontario zijn al jarenlang stabiel, maar bij alles komt ook nog dat deze kosten hoger zijn dan hiervoor. Met een verhoging van 50% is dit een groot vraagstuk, met een groot effect op de prijzen van projecten."

Dit is een volgende onverwachte trend waarmee Planti, een relatief jong bedrijf, mee moet omgaan. Begonnen in 2017 met HPS en LED en snel groeiend in tuinbouwglas, heeft het bedrijf snelle groei laten zien. Alhoewel ze zijn gestart met belichting als belangrijkste tak, is tuinbouwglas nu het grootste deel van het bedrijf. "Maar in 2019 hebben we meer dan 10.000 sets HPS lampen geleverd in Midden-Aziƫ - een andere reden voor de groei die we doormaken," zegt Michael. "Maar de vraag naar tuinbouwglas stijgt nog sneller."

"We zien dat diffuus glas in elke markt wordt gebruikt. Eerst kozen vooral Amerika en Europa ervoor, maar tegenwoordig sturen we het ook naar Saudi-ArabiĆ«. Telers over de hele wereld kopen diffuus glas in plaats van helder glas. En meer telers kiezen voor glas met een hoge haze, dan glas met een lage haze," zegt Michael.  


 
Haze
In Europa kopen de meeste telers medium haze, maar in de rest van de wereld gaan ze voor 70% haze, dat is hoog. "Als ze hebben ontdekt wat de voordelen zijn van diffuus glas, willen ze de hoge diffusie en hoe hoger de haze, hoe hoger de diffusie. Dit is goed voor het gewas, omdat de planten uniformer groeien - in zowel bloemen als groentes."

2020 is natuurlijk ook een uitdagend jaar voor het bedrijf geweest - zowel als we het hebben over productie en over logistiek, maar gelukkig zijn ze in de zomer over de vertragingen door COVID-19 heen gekomen. Om meer telers te helpen heeft het bedrijf besloten de focus alleen op de tuinbouwsector te houden, en geen glas te verkopen aan de zonnepanelenindustrie. "Het is een stabiele business. Natuurlijk brengt deze markt uitdagingen mee, maar daarom werken we hard - om met die uitdagingen om te gaan," zegt Michael.
"We werken hard om de markt te ontwikkelen en we geloven dat dit mogelijk is, omdat we elk jaar meer orders hebben."

Maar ondanks hun toewijding aan de tuinbouwsector, hebben ze nog steeds te maken met de hogere prijzen voor ruwe grondstoffen en druk op de markt. "Tuinbouwglas is moeilijk te maken, terwijl glas voor zonnepanelen makkelijker is omdat het een vaste maat is. Robots kunnen worden ingezet om glas te produceren voor de zonnepanelen, dus veel glasfabrieken breiden hun productie uit. Het duurt twee tot drie maanden om een nieuwe lijn op te starten en nog eens twee voor hij goed loopt, dus de prijzen zullen hoog blijven tot de volgende zomer."

Voor meer informatie:
Planti
[email protected]
www.plantiinc.com

Publicatiedatum: