Beste Pina Colada komt uit nieuwe kas Van Paassen

Tholen - De dingen kunnen soms snel gaan. Zo’n beetje eind vorig jaar was het bekonkeld, precies een jaar later is het eerste rondje Pina Colada gemaakt. Fred van Paassen is er meer dan happy mee: “Zware stelen, groen blad tot helemaal onderaan, moet je kijken. Beter kan niet”.

In week 36 hebben vader en zoon Van Paassen de nieuwe kas in Wervershoof, in de kop van Noord-Holland, in gebruik genomen. Op zoek naar uitbreiding raakten zij in gesprek met een van de buren, tomatenteler Dekker Glascultures. Deze teelde tomaten onder 10 hectare glas, op een bedrijf dat tot voor kort bestond uit twee aan elkaar gespiegelde kassen. Van Paassen kocht één van de twee blokken, sloopte deze en bouwde er een spiksplinternieuwe kas voor in de plaats. Aan de voorkant is het geheel echter nog één bedrijf. De schuur is enigszins provisorisch in tweeën gedeeld en op het gebied van watervoorziening, geothermie en WKK’s maken beide tuinders gebruik van een gedeelde infrastructuur.

Ingewikkeld? “Nee”, zegt Fred van Paassen. “Natuurlijk hebben we afspraken gemaakt, maar de combi is juist gunstig. We hebben een aansluiting op het plaatselijke geothermienetwerk en we delen de WKK. Dekker gaat op zijn bedrijf door met een onbelichte teelt van tomaten. Warmte hebben we allebei al, daarvoor is de WKK niet nodig. De elektra kunnen wij echter goed gebruiken voor de lampen, terwijl Dekker baat heeft bij de CO2. Een klassieke win-win dus.”

In de nieuwe kas wordt geteeld volgens de principes van Het Nieuwe Telen. Buitenlucht wordt binnengebracht middels luchtslurven, een bestaande techniek om zoveel mogelijk de ramen dicht te kunnen houden maar die je vooralsnog alleen vindt bij enkele van de meest vooruitstrevende kwekers. Daarnaast is ook LED verlichting geïnstalleerd en – die indruk krijgt althans de leek – sowieso is niet beknibbeld op apparatuur en materialen.


De stoomleiding onder het padEen moderne chrysantenkas is niet compleet zonder bloementunnel. Deze loopt letterlijk als een aorta door het bedrijf en is de spil waar de hele interne logistiek op draait. In de nieuwe kas werd deze gebouwd door Van Holstein Betonwerken, een ‘klusje’ dat het bedrijf, zo vertelt Ron van Holstein, gemiddeld zo’n 1 keer per jaar voor zijn rekening neemt. “Uitdagend aan dit project was dat de kweker ook de stoomleiding onder de grond wilde hebben. Dat zag je vroeger wel vaker maar de laatste jaren is dat minder gebruikelijk. Hierdoor is de constructie een stuk breder dan gebruikelijk, een decimeter of vier. Daarnaast moest de tunnel uitkomen in een bestaande schuur, wat betekende dat deze uitgevreesd moest worden.”

Fred is 20 jaar geleden van het Westland neergestreken in de kop van Noord-Holland. Tien jaar geleden werd hem de kas in Wervershoof alweer te klein en startte hij samen met zoon Jan een nieuw bedrijf aan de Veenakkers 18 in Andijk. De ouwe kas werd verkocht aan Gitzels Plantenkwekerij, die hem nog altijd in gebruik heeft. Nu weer een decennium verder was het tijd voor uitbreiding en is de kas van Dekker aangekocht, ‘onze derde stap in dit gebied’. Deze bevindt zich praktisch gezien om de hoek, aan de Nieuwe Dijk in Wervershoof.

Voor meer informatie:
Van Paassen Chrysanten
Fred van Paassen & Jan van Paassen
Veenakkers 18
1619PL Andijk
www.vannova.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.