Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Logistiek is de grootste vijand voor virusbestrijding"

Tholen - De hygiënezuilen en -matten zie je steeds vaker bij de entree van een kas. Mensen gaan virusvrij de kas in. Dus eenmaal in de kas, kan er niet zo veel meer gebeuren. De planten bewegen immers niet.

“De focus moet vooral liggen op de voorkant en de verwerkingsruimte. De bewegingen die daar gemaakt worden, zijn cruciaal voor het voorkomen van virussen in het gewas. Hygiëne is best makkelijk te regelen. Dat wordt best goed ondervangen. Maar dan … oogstkarren en fust wat niet gedesinfecteerd is, worden soms zo ingezet in de kas. Die bewegingen maken het risicovol. Heb aandacht voor het gebied buiten de kas,” legt Jos Veugen, Frans Veugen Bedrijfshygiëne, ons uit.

Middel, dosering, concentratie en contacttijd
Jos hamert op het voorkomen van kruisbesmetting. "Bewaak de afstand en desinfecteer als er logistieke bewegingen zijn." Overigens is desinfectie een secuur werk. Er zijn veel parameters die het resultaat bepalen. Om tot een optimaal resultaat te komen, is meer nodig dan alleen de keuze voor een desbetreffend middel. Dosering, concentratie en contacttijd zijn even belangrijk. Het is vergeefse moeite als een van deze vier niet in orde is, aldus Jos. ”Als je het niet goed doet, doe je eigenlijk niets. De risico’s en de gevolgen zijn te groot om hier slordig mee om te gaan.”

Virussen … het houdt de gemoederen bezig. In zowel in binnen- als buitenland ziet Jos de interesse voor desinfectie en de bijbehorende machines groeien. “Steeds meer telers schaffen zelf de nodige apparatuur aan. Zij ontsmetten zelf i.p.v. een derde partij. Telers raken meer en meer bekend met het zelf ontsmetten van karren en fust.”   

Voor meer informatie:
Frans Veugen Bedrijfshygiëne B.V.
www.fransveugen.nl

Jos Veugen
[email protected]
tel +31 (0)495 – 46 01 88