Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kijkje in de kas van Vitroplus

Tholen - Het is eigenlijk een soort service die we bieden, vertelt Ellen Kraaijenbrink van Vitro Plus. Al 30 jaar kweekt het Zeeuwse bedrijf Vitro Plus varens die over heel de wereld verscheept worden. Ruim 10 jaar geleden zijn ze op kleine schaal begonnen met het verspenen van de varentjes in pluggen op verzoek van enkele Europese kwekers. Over de laatste jaren zijn de aanvragen en aantallen gegroeid en worden de pluggen in verschillende maten volautomatisch verspeend in de kas in Zierikzee. Daarvoor is Vitro Plus de samenwerking aangegaan met Marinus de Ronde die door het enorme succes met het verspenen van varens zijn aardbeien -en fruitteelt achter zich heeft gelaten. Tijdens een bezoek in de kas hebben Ellen Kraaijenbrink en Vincent van Vuuren ons het proces laten zien wat begint met het verspenen van het uitgangsmateriaal in diverse traymaten om dit vervolgens af te harden, te kweken en uit te leveren aan hun klanten in Europa.

In dit artikel, een impressie met bijbehorende uitleg.  


In de kas in Zierikzee worden voornamelijk tropische varens vanuit weefselkweek verspeend in de bijbehorende plug- en traymaat. In de foto hierboven de dozen met daarin de trays weefselkweek varens die vanuit het lab in Burgh-Haamstede, 15 minuten verderop, naar de kas gebracht zijn. 


De trays met het uitgangsmateriaal die vanuit het lab komen. 


De varentjes worden verspeend in een grotere plugmaat. Dit kan handmatig maar ook automatisch. Door de grote hoeveelheden die verspeend moeten worden, heeft Vitro Plus gekozen om dit automatisch te doen


Op deze foto zie je goed dat de planten verenkeld aangeleverd worden. “Voor de Tropische weefselkweekvarens hebben we een zeer betrouwbare productiemethode ontwikkeld, waarbij we in staat zijn planten verenkeld in cellen in vaste uitlevereenheden “trays” aan onze klanten te leveren. Ook de buitenvarens, die vermeerderd zijn vanuit sporen, worden verenkeld aangeleverd waardoor deze direct in een grotere plug verspeend kunnen worden. 


De varens zijn zojuist verspeend in de trays waarin ze zich kunnen gaan wortelen en als een plug kunnen gaan ontwikkelen.

Een close-up.


Om de beworteling zo goed mogelijk plaats te laten vinden worden de stekken eerst in een ruimte geplaatst waar de teeltcondities optimaal zijn.


Beetje bij beetje, naarmate de pluggen groeien, worden ze verschoven naar een departement in de kas met een lagere temperatuur. "Op deze manier harden we de stekken  af zodat ze kunnen wennen aan de lagere temperatuur waarin ze straks bij de kweker zullen komen" 


De pluggen zijn aan het groeien.


Uiteindelijk is de plug groot genoeg om uitgeleverd te worden. Zoals te zien is op de foto hierboven zijn de wortels goed ontwikkeld. 


Nog een blik in de kas voordat de trays worden uitgeleverd. 


Vincent van Vuuren en Ellen Kraaijenbrink in de kas met een tray die bijna uitgeleverd kan worden. 

Op dit beeld is goed te zien dat er vele soorten zijn. In totaal heeft Vitro Plus 150 commerciële soorten in het assortiment. Naast keuze in soorten is er ook een keuze in plugmaat”(104-gaats trays of 66-gaats trays). "Elk soort en elke kweker heeft zo zijn voorkeuren”.


Na het proces, wat ongeveer 6-12  weken duurt, afhankelijk van het soort natuurlijk, zijn de pluggen klaar om de kas te verlaten op weg naar de kweker die er een volwaardige plant van maakt.
Doordat Vitro Plus de pluggen aanlevert kan de klant zijn ruimte optimaal gebruiken voor de eindteelt.. Deze service van Vitro Plus scheelt de kweker dus niet alleen tijd, maar ook geld en ruimte in de kas. 

Voor meer informatie:
Vitro Plus B.V. 
Vincent van Vuuren
Ellen Kraaijenbrink
T: +31 (0)111 46 80 88
Email: [email protected]     
Email: [email protected]  
www.vitroplus.nl