Verrassende testresultaten in topproef met HBA snijhortensia’s

Royal King en Royal Palace, twee snijhortensia-rassen van Hydrangea Breeders Association (HBA), blijken laat in het voorjaar teruggetopt te kunnen worden. Op die manier is het mogelijk om verse bloemen van deze twee soorten veel later te oogsten. Dat blijkt uit een kleinschalige proef van HBA in de kas in De Kwakel. 

Erik van Rossum: ‘Topproef geeft inzicht in maximale oogstspreiding snoeirassen’-foto HBA

Van alle aangeplante soorten snijhortensia werden twee exemplaren half maart getopt, twee planten op 1 april en twee planten op 15 april. Het achterliggende doel was om te bepalen welke HBA-snijhortensia-rassen geschikt zijn voor maximale oogstspreiding, legt HBA-gewasdeskundige Erik van Rossum uit.

De kas waarin de planten stonden werd niet verwarmd; de kas werd alleen vorstvrij gehouden en in het voorjaar een klein beetje gestookt voor het vocht. Half mei is het kasdek voorzien van een krijtlaag. De watergift was voor alle hydrangea’s gelijk. Sommige rassen ondervonden gevolgen van de hittegolf in augustus en legden in die periode moeilijker knoppen aan.

De topproef laat een aantal verrassende resultaten zien, toont Erik van Rossum in onderstaande video. Zo blijkt dat Royal Parade, een uitstekend te blauwen ras, prima tot 1 april terug te knippen is.

Nog betere resultaten leverden Royal King, een snijhortensia met bloemen in een bijzondere donkerpaarse tint, en Royal Palace, een buitengewoon houdbare soort met bloemen die prachtig doorkleuren naar diep karmozijnrood. Van Rossum: ‘Deze twee soorten konden we dit jaar tot wel 15 april toppen. Beiden leverden tot laat in het seizoen nog voldoende verse bloemen op. Dat is best uitzonderlijk.’

Voor meer informatie:
Hydrangea Breeders Association B.V.
Achterweg 58a
NL – 1424 PR De Kwakel
E: info@hydrangeabreeders.nl
www.hydrangeabreeders.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.