proef Wageningen

Kijkje in Alstroemeriateelt van de Toekomst

In een van de kasafdeling van WUR Glastuinbouw wordt een fossielvrij teeltconcept getest. Elementen van het teeltconcept zijn: een diffuse kasdek, hoge intensiteit ledbelichting (Signify), dubbele schermdoeken voor maximale thermische isolatie (Svensson), een ontvochtigingsinstallatie voor latente warmteterugwinning, hergebruik van de warmte uit de bodemkoeling, verwarming met een elektrisch aangedreven warmtepomp en schone paden voor het verlagen van de plaagdruk.

Energie en gewasgezondheid
Het teeltconcept zoals in eerste instantie berekend, voldoet aan de verwachtingen in termen van energie: door de goede isolatie met schermen, de warmte van de belichting, en de warmte uit de bodemkoeling kan de kas zijn warmtevraag invullen met duurzaam verzamelde warmte. Met betrekking tot de gewasgezondheid is de doelstelling “vrij van emissie van gewasbeschermingsmiddelen" tot nu toe ook behaald: de plaagdruk is de gehele teelt beheersbaar gebleven met biologie, er is nog geen gebruik gemaakt van chemische correctiemiddelen.

Productie
De verwachting ten aanzien van productie is ruim gehaald: gerekend werd met 30% meer productie door het hoger lichtniveau van de belichting en het positieve effect van diffuus glas in vergelijking met een referentieteelt. De productiestijging blijkt aanzienlijk meer. Aan het einde van de tweede zomer is bij het ras Noize (Hilverda Florist) 43% meer geoogst en bij Virginia (Royal Van Zanten) 52%.

Het onderzoek wordt door het programma Kas als Energiebron, het innovatie en actieprogramma van het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland en de Gewascoöperatie Alstroemeria gefinancierd met bijdragen van de eerder genoemde betrokken toeleveranciers.

Onderstaande opname is een extract uit een interview in opdracht van Royal van Zanten in juli 2019, 8 maanden na de start van de teelt:

bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.