Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enquête: Veredelingsonderzoek moet aansluiten op behoefte MKB

Nederland is een wereldwijde hotspot voor zowel de plantenveredeling als voor wetenschappelijk onderzoek aan planten. Veel grote plantenveredelingsbedrijven hebben hun hoofdvestiging of een belangrijke Research &Development vestiging in Nederland. Wageningen University & Research (WUR) staat op de eerste plaats in de wereldwijde ranglijst voor het vakgebied Landbouwwetenschappen. Deze bedrijven en onderzoekers voeren samen onderzoek uit in Topsectorprojecten die deels door de overheid, deels door het bedrijfsleven worden gefinancierd.

Circa 90% van de 200 professionele veredelingsbedrijven in Nederland behoort tot het MKB. Deze bedrijven participeren verhoudingsgewijs minder vaak in Topsectorprojecten. Om deze bedrijven te stimuleren om aan de slag te gaan met nieuwe inzichten uit het Topsectorenonderzoek starten Plantum en Plant Breeding, WUR een Kennis op Maat-project.

De Kennis op Maat-regeling van de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agrifood, die eerder dit jaar is geïntroduceerd, is bedoeld om kennis uit onderzoek te vertalen naar de behoeften van het MKB en zo bij te dragen aan meer duurzame landbouwpraktijken.

Onderzoek moet aansluiten op behoeften MKB
De eerste stap in het project met de titel ‘Sowing Seeds of Knowledge’ is het helder krijgen van de kennis die het MKB nodig heeft. Om hier meer zicht in te krijgen, heeft Plantum een online enquête geopend. Daarnaast wordt bekeken of de resultaten van de onderzoeksprojecten aansluiten bij de behoeften van het MKB.

“De technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de plantenveredeling gaan razendsnel. Het is van groot belang dat ook het MKB, dat vaak snel kan reageren op nieuwe ontwikkelingen, hiervan kan profiteren”, aldus Niels Louwaars, directeur van Plantum.

Volgens René Smulders, Business Unit Manager Plant Breeding, WUR, helpt ‘Sowing Seeds of Knowledge’ bedrijven om versneld nieuwe plantenrassen te ontwikkelen die bijdragen aan de missies van het kabinet voor landbouw, water en voedsel. “Op termijn verwacht ik dat naast het MKB, ook weefselkweekbedrijven, opkweekbedrijven, en andere spelers in de productieketen gaan profiteren van dit project.”

Vul hier de enquête in. 

Publicatiedatum: