Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs voor zweefvlieginnovatie

Eupeodes-System van Biobest heeft de Bernard Blum Award 2020 gewonnen. Biobest is bijzonder trots op deze Bernard Blum Award, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het meest innovatieve product op het gebied van biologische bestrijding.

“De natuurlijk voorkomende zweefvlieg Eupeodes corollae is inheems in heel Europa en zelfs daarbuiten”, zegt Apostolos Pekas, R&D Senior Scientist en Teamleider voor de Beneficials-afdeling bij Biobest België. “Biobest heeft aangetoond dat niet alleen de vraatzuchtige larven uitstekende bladluisrovers zijn, maar dat ook de volwassen insecten de bestuiving van gewassen kan ondersteunen. Daardoor is dit het eerste bewezen geval van een nuttig insect met twee functies. Dit plaatst Eupeodes-System in een aparte categorie.”

Kweek mogelijk op grote schaal
“Tot nu toe was het gebruik van zweefvliegen in geïntegreerde gewasbescherming (IPM-programma's) vaak beperkt. Dit bij gebrek aan betrouwbare kweekprogramma’s op grote schaal.” Ines de Craecker, Product Manager Beneficials bij Biobest: “Biobest heeft met succes een betrouwbaar en kosteneffectief systeem ontwikkeld voor het kweken van deze zweefvliegen. Daardoor kan Biobest telers het hoogwaardige product Eupeodes-System leveren tegen een redelijke prijs.”

Larven voeden zich met scala aan bladluizen
“Bijzonder is dat Eupeodes-System een generalist is. Dit in tegenstelling tot andere natuurlijke vijanden van bladluizen. Parasitoïden kunnen telers inzetten tegen één specifieke soort of tegen een beperkt aantal bladluissoorten.

We hebben aangetoond dat de larven van Eupeodes corollae zich voeden met het volledige scala aan veelvoorkomende bladluissoorten in de tuinbouw. Eén enkele vraatzuchtige larve kan tot 1.000 bladluizen consumeren alvorens te verpoppen. Voeg daarbij het feit dat de volwassen zweefvliegen ook kunnen bijdragen aan de bestuiving van de gewassen. Dat maakt Eupeodes-System van groot belang voor telers.”

Ook bij lagere temperaturen
Een andere positieve eigenschap van Eupeodes-System is zijn activiteit in koelere periodes. Waar sommige nuttige insecten hogere temperaturen nodig hebben om te kunnen presteren, blijft Eupeodes-System zelfs actief bij 10°C. Volgens Biobest ligt het optimale temperatuurbereik bij 15 tot 25°C, waardoor Eupeodes-System van maart tot en met oktober ingezet kan worden.

Hulpmiddel
“Eupeodes-System is perfect te combineren en toe te voegen aan bestaande commerciële biologische oplossingen voor de bladluisbestrijding. Eupeodes-System is met zijn unieke dubbele werking klaar om een waardevol hulpmiddel voor telers te worden. Het helpt om een duurzame oplossing te bieden voor bladluisbestrijding in een reeks gewassen wereldwijd,” zegt Ines.

Bernard Blum Award
De International Biological Control Manufacturers’ Association (IBMA) reikt de Bernard Blum Award jaarlijks uit aan een product dat een grote impact heeft op de bestrijding van plagen of ziekten en tegelijkertijd een zeer kleine impact heeft op de menselijke gezondheid en het milieu.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

 

Publicatiedatum: