Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nanobubbles bij slateler Van der Pol

"Zelfs in de zomer zuurstofgehalte in vijvers naar 250%"

Kwekerij van der Pol uit Ridderkerk teelt kropsla op drijvers op water. Aangezien de wortels van de sla in het water drijven, is gezond, zuurstofrijk water van essentieel belang. Dat wist ook Jan Willem van der Pol en vandaar dat hij net als bijna al zijn collega’s die waterkwaliteit nauwlettend in de gaten hield.

Een van de technieken die al in de kas werd toegepast, was beluchting van het water. Toch was er nog ruimte voor verbetering. Door met de Moleaer Nanobubble Generator zuurstof nanobubbles in het water te brengen, verbeterde het teeltresultaat.

“Met de beluchter kunnen we het water in onze vijvers rond de verzadiging houden. Met name in de zomer met stijgende temperaturen zagen we dat de wortels van de sla het moeilijk hadden. Vervolgens zijn we ons gaan verdiepen in de wetten van beluchting, en dan kom je er al snel achter dat hoe hard je ook belucht, de hoeveelheid zuurstof die je extra kan oplossen in water gewoon beperkt is. Aan de andere kant is het gewas juist meer aan het verdampen en vragen de wortels meer zuurstof. Met de Nanobubble Generator kunnen we nu ook in de zomer het zuurstofgehalte in de vijvers naar 250% brengen.”

Minder energie en toch efficiënter
Michiel de Jong van Moleaer: “De Moleaer Nanobubble Generator is volgens ons de meest efficiënte machine die er op de markt beschikbaar is om zuurstof in water op te lossen. Andere technieken zijn vaak gebaseerd op Venturi's of Diffusers en die zijn veel minder efficiënt. De consequentie daarvan is dat het meer energie en tijd kost en dat er uiteindelijk nog altijd minder zuurstof wordt opgelost."

Naast het feit dat de Moleaer unit met minder energie, meer zuurstof oplost, brengt de techniek ook de meeste nanobubbles per milliliter in het water, volgens Michiel. "Die nanobubbles zorgen voor afbraak van biofilm, algen, organische vervuiling en pathogenen. Dat bereik je niet met gewone beluchting. Daardoor realiseert de Nanobubble Generator twee verbeteringen in een.

Aan de ene kant zorgt het zuurstof voor gezondere wortels waardoor de plant minder vatbaar is voor stress en ziektes. Aan de andere kant worden ziektes en plagen die zich via het water kunnen verspreiden verder onderdrukt. Dat zien we ook bij high tech druppel irrigatiesystemen, waar de inzet van Nanobubble Generatoren toch nog weer die extra paar procent opbrengst en zekerheid kunnen bieden. Het interessante van Moleaer is dat we door onze ervaring in waterzuivering en aquatische systemen, onze tuinbouwklanten ook steeds integraler kunnen adviseren over vraagstukken omtrent waterkwaliteit” .

Wittere en dikkere wortels
Jan Willem van der Pol sluit af: "Wij hebben in ieder geval mogen constateren dat de wortels van de sla witter en dikker werden. Hierdoor bereikten wij het streefgewicht sneller en was de kwaliteit beter. Kortom, we hebben ons resultaat  verbeterd en daarmee zijn we enorm tevreden."

Voor meer informatie:
Moleaer
Michiel de Jong
michiel@moleaer.com    
www.moleaer.com  

 

Publicatiedatum: