Teeltupdate sierteelt najaar Biobest

"Steeds meer bedrijven behalen successen met biologische gewasbescherming"

Nu het najaar aangebroken is evalueert Biobest hoe de gewasbescherming bij haar klanten de afgelopen tijd is verlopen en hoe de strategie het komend jaar eruit moet komen te zien.

"Omdat het middelenpakket uitgedund is en de chemische middelen die nog mogen worden gebruikt maar een paar toepassingen per teelt of 12 maanden hebben, zien we steeds meer sierteeltbedrijven met succes overschakelen naar de biologische gewasbescherming. De nuttigen waarmee we de plagen aanpakken kennen qua toepassing weinig restricties en de biologische beschermingsmiddelen hebben vaak een ruimere toelating. Ook is het belangrijk om de effecten van de middelen op de biologie te weten en daaraan gekoppeld een middel op de juiste plaats in de tijdlijn te zetten zodat de (na)werking de biologie niet hindert.

De strategie├źn die we hebben ontwikkeld met het bijvoeren van roofmijten, roofwantsen werpen hun vruchten af en mede daardoor wordt het mogelijk om in steeds meer sierteeltgewassen de plagen biologisch onder controle te houden.

De bestrijding van de Californische trips is met de inzet van swirskii of montdorensis met bijvoeren met Nutrimite goed te doen mits de randvoorwaarden kloppen. Zo hebben we goede resultaten geboekt in diverse soorten potplanten met de trips bestrijding. De trips soort bepaalt wel de aanpakmethode.

Ook plagen als luis vragen steeds meer de aandacht om eerdergenoemde beperkingen van het middelen pakket. Door het grote scala aan nuttigen zoals sluipwespen, galmuggen, zweefvliegen en gaasvliegen zien we ook hier steeds meer kansen ontstaan om het gebruik van middelen te beperken. Natuurlijk vergeten we de spint, wolluis, varenrouwmug en bemisia, ook hier zijn de resultaten met biologische gewasbescherming bemoedigend.

Hoe we een seizoen eindigen is vaak bepalend voor het verloop van het volgend seizoen. Daarom moeten we nu de acties ondernemen om of schoon te eindigen of de biologie op sterkte te houden zodat de plagen in het volgende seizoen niet kunnen ontwikkelen.

Ook op het gebied van schimmelbestrijding komen er steeds meer middelen op de markt van natuurlijke oorsprong. Ons middelenpakket voorziet hier ook in en we hebben goede resultaten geboekt in de glastuinbouw. Zeker nu we sinds dit jaar de Asperello T34 Biocontrol op de markt hebben is er zeker wat betreft wortelziektes een goed alternatief bij gekomen. De inzet van deze biologische bescherminsmiddelen vraagt ook om een andere aanpak. Het moment van inzet, aantal toepassingen, doseringen zijn bepalend voor het succes en er zal ook hier vaak meer preventief gedacht moeten worden dan curatief.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om te bespreken met onze specialisten.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.nl
cs.nl@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.