Stengelaaltjesproblematiek in tulpen te lijf met Velum Prime

Stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci) in bloembollen is een quarantaine organisme en kan voor een bloembollenkweker veel (financiƫle) schade tot gevolg hebben. Afgelopen jaar zijn er helaas wederom partijen tulpen aangetroffen met tulpenstengelaaltjes. Deze zijn ter velde gevonden op zandgronden en andere grondsoorten in Nederland. Ook bij exporteurs worden er zo nu dan besmette partijen tulpen gevonden door de keuringsinstanties.

Voor een goede beheersing van stengelalen is monitoring het gehele jaar door belangrijk. Visueel, maar ook middels grondmonstering zijn er mogelijkheden.

In deze tijd wordt het plantgoed uitgezocht, hierbij kunnen ook symptomen zichtbaar zijn. Een voorbeeld in leverbare bollen waarbij een zware aantastingen zichtbaar is, is te zien op afbeelding hiernaast.

Niet alleen ter velde en in de schuur kan je tulpen tegenkomen met symptomen van tulpenstengelaaltjes, in de broeierij van tulpen kan het beeld zicht uiten door o.a. bloemverdroging en afwijkende bloemen (zie afbeelding 2).

Sinds twee jaar is Velum Prime toegelaten voor de bloembollenteelt. Velum Prime bestrijdt het stengelaaltje Ditylenchus dipsaci in tulpen middels een toepassing in het dompelbad. Voor een goede effectiviteit is het belangrijk om partijen preventief te behandelen zodat besmetting van schoon plantgoed via het dompelvloeistof wordt voorkomen.


Links: (Afb. 2) aantasting van tulpenstengelaaltje in de broei van tulpen. Rechts: (Afb. 3) tulpenstengelaaltje aantasting in het gewas. O.a. herkenbaar op blad en scheefstaande bloemen

Toepassingsadvies Velum Prime
Het plantgoed dient minimaal 15 minuten gedompeld te worden in een concentratie van 0.09% Velum Prime. Langer dompelen bevordert de opname van fluopyram en komt de werking ten goede. Velum Prime kan gecombineerd worden met de andere fungiciden in het dompelbad.

Voor meer informatie:
Bayer CropScience SA-NV
www.agro.bayer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven