Tholen – In mei liep Hartman Expeditie een week proef met twee LNG demotrucks. Deze test verliep voor het bedrijf naar volle tevredenheid waarop daarna gelijk 7 trucks werden aangeschaft van de merken Scania, Volvo en Iveco voor het geconditioneerde transport van vers produce op Scandinavië.

Foto: BIGtruck.nl

“Met de proef wilden we vooral kijken naar de mogelijkheden van LNG om te besparen op onze CO2 uitstoot,” vertelt Sybo Prakken, directeur van Hartman transport. “Het verduurzamen van onze bedrijfsvoering is namelijk een meerwaarde die we onze klanten kunnen bieden, vooral de retail. Naast het aanschaffen van de LNG-trucks rijden we zo ook met LZV-combinaties op Scandinavië wat onze uitstoot verder verminderd.”

Voor veel bedrijven in de logistieke sector is het aanschaffen van een LNG-truck nog geen vanzelfsprekendheid. De trucks zijn duurder in aanschaf en onderhoud dan de dieselvariant . “Het voordeel van deze proef was dat we het kostenplaatje goed in beeld konden brengen. Daarnaast konden we zo onze chauffeurs opleiden om LNG te tanken, daarbij is een cursus immers verplicht en konden we de LNG-tankstations in kaart brengen langs de route. De investering hopen we op termijn mede terug te verdienen met het Maut-voordeel wat we ermee hebben in Duitsland.”

Met LNG kan Hartman Expeditie ruim 20% CO2 uitstoot besparen. “Naast het wagenpark zien we ook nog mogelijkheden om verder te investeren in duurzaamheid met het aanleggen van zonnepanelen op de nieuwbouw in Nieuw-Amsterdam en hebben we ook de ambitie om een eigen windmolen op dit nieuwe terrein te plaatsen.”

Voor meer informatie:
Sybo Prakken
Hartman Expeditie
ABC Westland 407
2685 DE Poeldijk
Tel: +31 (0)174-520516
www.hartmanexpeditie.nl 
info@hartmanexpeditie.nl