Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In drie stappen meer licht in de kas

Een oude tuinderswijsheid luidt: 1% meer licht geeft 1% meer productie. Wetenschappers hebben inmiddels aangetoond dat het iets genuanceerder ligt: afhankelijk van het gewas varieert het van 0,5% tot 1,25%. Maar het principe blijft staan: in grote delen van het jaar kan al het zonlicht nuttig omgezet worden in productie.
De eerste voorwaarde daarbij is dat er zo veel mogelijk zonnestraling daadwerkelijk het gewas bereikt. In bedekte teelt vormt het kasdek daarbij een belangrijk obstakel. Het zorgt altijd voor lichtverlies. Gelukkig bestaan er steeds meer hulpmiddelen om dat verlies te minimaliseren in een bestaande kas. Ze passen samen in een drie-stappenplan.

Stap 1: Zorg voor een schoon kasdek
In de loop van de tijd raakt het kasdek vervuild, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Algen, mos, stof, zand, roet en neerslag van vluchtige gewasbeschermingsmiddelen zorgen al gauw voor enkele procenten licht- en dus productieverlies. Bovendien is dat vuil een broedplaats voor ziekten. Het loont enorm om regelmatig het kasdek schoon te maken.

De buitenkant van de kas is relatief gemakkelijk schoon te krijgen met een kasdekreiniger. Voor het reinigen van de binnenkant is GS-4 het aangewezen middel. Het is speciaal ontwikkeld voor tuinbouwglas, tast het glas niet aan en verwijdert al het vuil. Simpelweg inspuiten en daarna afspoelen is voldoende.

GS-4 en GS-4 Xtra (de dubbel geconcentreerde versie) bevatten geen waterstoffluoride. Hierdoor ontstaan er geen giftige dampen die schadelijk zijn voor de gebruiker. De aangewezen tijd om de binnenkant van de kas te reinigen, is tijdens de teeltwisseling.

Stap 2: Gebruik condens in je voordeel
Het kasdek is aan de binnenkant heel vaak nat. De temperatuur van het glas ligt dan onder het dauwpunt en hierdoor condenseert de waterdamp. Bij grove condens druppels kan dat 8% licht (bij glas) tot zelfs 20% licht (bij plastic) kosten. Als de condens echter een waterfilm over het glas vormt, loopt het lichtverlies aanzienlijk terug. Hoe krijg je nu zo’n waterfilm? Simpelweg door AntiCondens toe te passen. Gebruikers zien in de praktijk lichtwinst in de orde van 5-7%. Dat komt de productie in donkere maanden van het jaar zeer ten goede.

Stap 3: Verminder de reflectie op het kasdek
Het grootste deel van het zonlicht dat op het glas valt, gaat er doorheen (transmissie). Een deel weerkaatst echter. Hoeveel dat is, hangt af van de invalshoek. Bij een laagstaande zon kan dat flink oplopen. Dit is allemaal licht wat verloren gaat voor het gewas.
De coating AntiReflect bestaat uit een dunne laag nanodeeltjes die de reflectie grotendeels opheft. Daardoor stijgt de transmissie gemiddeld met 2,5% tot 3% gedurende de dag. De eerste gebruikers melden naast productiestijging bovendien een lager energieverbruik.

Procenten lichtwinst
De drie stappen samen kunnen voor een lichtwinst van rond de tien procent zorgen. Het zorgt voor meer productiviteit en een gezonder gewas. Dit in de maanden dat het telen alles van het tuindersvakmanschap vraagt.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: