Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"het is nu zaak voor te sorteren"

Lokale windenergie interessant voor tuinbouw

Tholen - Energie valt in Nederland niet onder een eigen departement. “Dat is jammer”, vindt Bram Hanemaaijer van AAB. Bram is als Energie en Management adviseur gespecialiseerd in verduurzaming en toekomstvisies m.b.t. de energiebehoefte en het energieverbruik. Daarnaast heeft hij ruime ervaring op het gebied van samenwerkingsprojecten, restwarmte en aardwarmte.

'Nederland loopt achter
“Het onderwerp energie en verduurzaming valt onder Economische Zaken en daardoor zie je dat economische afwegingen voorrang krijgen en we in Nederland achter lopen.”

De noodzaak om verder te verduurzamen is groot en tot nu toe zijn de resultaten veel te gering, vindt hij. Momenteel is het aandeel duurzaam slechts 8,6% terwijl in 2020 14% is afgesproken. In 2030 moet 70% van alle elektra duurzaam worden geproduceerd en 27% van alle energie.

Maximum aan zon
Bram haalt de ontwikkeling met zonne-energie (solar) aan. In de zomerkwartalen is op de dagmarkt voor energie een overschot aan energie maar ’s avonds en op donkere dagen ligt dat anders. “Wanneer de zon schijnt en het waait hard, dan is er voldoende energie. Maar in de winter en ‘s nachts heb je niks aan solar. De solarproductie zorgt ook voor capaciteitsbeperkingen in ons elektriciteitsnetwerk.

Dit netwerk is niet uitgelegd voor zoveel piekcapaciteit die decentraal wordt opgewekt. De noodzaak voor duurzame elektriciteit is echter groot. Zolang we de met solargeproduceerde elektriciteit niet goed kunnen opslaan of efficiënt kunnen omzetten in bijvoorbeeld waterstof, heeft solar wat ons betreft haar maximum bereikt. Mede om die reden houd ik me de laatste jaren bezig met de ontwikkeling van windenergie”, vertelt hij.

Wind en WKK
Veel windopbrengsten gaan naar grote internationale bedrijven. Lokale bedrijven zien niet veel terug van de opbrengsten. “Onlangs werd dit nog duidelijk weergegeven in een TV-programma over wind in de kop van Noord-Holland. Het moet anders”, vindt Bram.

AAB is momenteel bezig om in een aantal tuinbouwgebieden windenergie te adapteren binnen het eigen netwerk. “In combinatie met WKK streven we daarbij naar een flexibele en deels duurzame energievoorziening.”

Bij veel wind kunnen de WKK’s (deels) uit en bij weinig wind kunnen de WKK’s zeer efficiënt de productie weer overnemen. Zeker in de winter is wind veelvuldig aanwezig en is de vraag naar elektriciteit op onze belichtende bedrijven groot.

Het ontwikkelen hiervan vraagt om een goede samenwerking van alle partijen in de omgeving. “We ervaren het NIMBY-probleem, ‘not in my backyard’. Mensen willen de voorzieningen wel, maar ze willen er geen last van ondervinden”, legt Bram uit. Het wordt zeker heel lastig als de directe omgeving geen enkel profijt heeft van windmolens. Wanneer de omgeving, bedrijven en particulieren, er wel direct van kunnen profiteren, stijgen de kansen.

RES
In 2021 moeten alle gemeenten en regio’s in Nederland de RES (regionale energie strategieën) hebben ingevuld. Gemeenten moeten daarbij ook kijken naar wind. Lokale overheden moet plannen maken over de totale verduurzaming van de energievoorziening in het gebied. Veel gemeenten nemen alleen solar op in hun plannen, omdat dit acceptabeler is voor de omgeving en zij mijden de optie wind.

Bram: “Het is zaak om nu voor te sorteren. Als we binnen nu en tien jaar iets met wind willen bereiken, dan moeten we er nu voor zorgen dat wind in de RES in elke regio wordt meegenomen. Dat de verdere uitwerking nog veel aandacht en zorg voor de omgeving zal geven is duidelijk. Alleen op die manier kunnen we straks op lokaal niveau windenergie adapteren in het eigen netwerk.”

Voor meer informatie: 
AAB
www.aabnl.nl 
info@aanbnl.nl