Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De technologie achter watergekoelde LED-verlichting

Eén van de uitdagingen bij zowel LED- als HPS-verlichting: hoe houd je de armaturen koel? Iedere fabrikant heeft hier een eigen oplossing voor.

Oreon kiest als bedrijf voor een waterkoeling. De armaturen worden zo constant gekoeld en de gewonnen warmte wordt apart bewaard. Warmte is geen vijand, maar kan worden hergebruikt. Deze  oplossing levert daarom voordelen op. Voor de teler zelf, maar ook op het gebied van verduurzaming, aldus de ontwikkelaar en fabrikant.

Laat warmte en CO2 niet ontsnappen
Om de voordelen te benadrukken, is een vergelijking met andere LED-armaturen noodzakelijk. Een armatuur moet per definitie gekoeld worden, want oververhitting beïnvloedt de levensduur en de output van de lamp. Aanbieders van LED-armaturen kiezen voor een passief of actief koelingssysteem. De hitte wordt op die manier weliswaar weggehaald van de lamp, maar wat gebeurt er dan mee? Warmte stijgt op, naar de nok van de kas. De kas warmt op die manier in haar geheel op, waardoor het noodzakelijk is om zo nu en dan te luchten. De teler opent de ramen, waardoor de warmte en een groot deel van de gebruikte energie wegvloeit naar de buitenlucht. Net als CO2.

CO2 is essentieel voor het gewas. Het is zonde om die CO2 op die wijze verloren te laten gaan, terwijl je het op een later moment weer toe moet voegen. En die warmte is ook goed her te gebruiken volgens Oreon. "Denk aan de verwarming van bedrijfsruimtes of wanneer het gewas er behoefte aan heeft, zoals het opwarmen van gietwater of als warme lucht terugbrengen onder het gewas."

Minder kans op defect
Een actief gekoelde lamp met ventilator heeft, volgens Oreon, een veel groter risico om stuk te gaan. De ventilator beweegt, er komt vuil in en onderhoud is daarom altijd een vereiste. Dat is een flinke klus als er 3000 armaturen in je kas hangen. Bovendien wordt bij deze manier van koelen de warmte verspreid door de kas, wat het klimaat en het gewas niet altijd ten goede komt.

Dat gebeurt dus niet met actieve waterkoeling. Het water stroomt met 25 liter per minuut door een gesloten systeem waardoor het vrij blijft van verstopping, oxidatie en algvorming. Het komt niet in contact met elektronische onderdelen, maar stroomt in de lamp langs een aluminiumplaat die de lichtbron verkoelt. Het warme water wordt opgevangen voor later hergebruik. 

Een compleet systeem
LED-lampen actief koelen met water zorgt ervoor dat de levensduur van de LED-armaturen verlengd wordt en de licht output behouden blijft. Bovendien bespaar je op energiekosten, kun je de warmte hergebruiken en houd je de CO2 in je kas.

Op die wijze verbruiken de LED-armaturen van Oreon minder energie dan andere lampen. De kassen blijven op temperatuur. Zoals Oreon zegt: "Je hebt controle over het klimaat."

Voor meer informatie:
Oreon
[email protected] 
www.oreon-led.com 

Publicatiedatum: