Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wispelturige rozenmarkt

"Prijzen wel hoog maar niet spectaculair"

Tholen - Door minder aanvoer als gevolg van de onrust in Ethiopië en het slechte weer in Kenia was er een forse stijging in de prijzen voor de rozen verwacht vandaag. Echter, spectaculaire prijzen bleven uit.

Aad Fransen van Fransen Roses, die Red Naomi kweekt in de Lier, zag geen prijsverhoging op de klok vandaag. "Ondanks de onrust in Ethiopië zien we dat de prijzen voor de rozen op ongeveer hetzelfde niveau zijn als voorgaande weken."

De prijzen zijn wel hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar dit heeft volgens Fransen een andere reden. "Wanneer we kijken naar Red Naomi zien we dat er nogal wat hectares zijn afgevallen het afgelopen half jaar. Er zijn een aantal kwekers gestopt en 10 hectare zit in een teeltwissel. Op dit moment zie je een krimp van 25% ten opzichte van vorig jaar. De prijzen voor de rode rozen, met name in de kortere lengtes, zijn daardoor omhoog gegaan de afgelopen weken. De prijzen voor de korte lengtes zijn met 50% gestegen." 

Ook Will Zuiderwijk van Arend Roses in Maasland ziet een stijging in prijzen voor de rozen. Ze kweken onder andere Avalanche en zien voor de lengtes 5-6 dat de prijzen meer dan verdubbeld zijn. 

De prijzen voor rood zijn volgens Zuiderwijk wel stabieler dan die van bijvoorbeeld wit. "De prijzen van wit zie je nu weer een beetje omhoog gaan, dit omdat de productie, door het koude weer, wat omlaag is gegaan." 

Echter, er staat wel druk op rood. Net als Fransen vertelt Zuiderwijk dat het aantal hectare van Red Naomi is gekrompen. Hij voegt hier ook nog aan toe dat dit de komende weken nog kan veranderen en dat er mogelijk nog meer hectare af kunnen vallen. Daarnaast is de situatie volgens hem ook enigszins afhankelijk hoe de situatie zich gaat ontwikkelen in Ethiopië.

Al met al zijn de afgelopen weken goed geweest voor de Nederlandse kwekers. "Maar vergeet toch de kwekers uit Ethiopië niet", voegt Will toe. "Voordat de onrust daar begon hebben ze toch goed gedraaid. Ze hebben een goede middenprijs gekregen en zij konden goed aanvoeren. Dit in tegenstelling tot de Keniaanse kwekers die te maken hadden met hoge vrachtkosten en slecht weer."