onrust Ethiopië houdt de bloemen aan de grond

"Maandag zijn de bloemen duur"

Tholen - “De bloemen worden duur maandag.” Hoewel ze er een gestreken gezicht bij zullen trekken, kan de Nederlandse bloemenkweker, en in het bijzonder die met rozen, zich vast in de handjes wrijven. Onrust in Ethiopië houdt de bloemen aan de grond, en hoewel etnische conflicten zich wel vaker voordoen, is het dit maal bijzonder goed raak.

“We hebben vandaag nog wel wat binnen gekregen”, vertelt Rinus Bouwman van BSI, een bedrijf dat in Aalsmeer bloemen uit Ethiopië en Kenia verwerkt, “maar veel is het niet. Ik schat dat ruim 90% van de normale aanvoer uit Ethiopië het land niet verlaat, terwijl er vanuit Kenia, waar men kampt met donker en nat weer, ook weinig product komt.”

Sinds afgelopen dinsdag hebben de meeste kwekerijen hun deuren gesloten. Aanleiding zijn rellen volgend op de dood van Hachalu Hunessa, een bekend zanger, activist en vertegenwoordiger van ’s lands grootste etnische groep de Oromo’s. Sinds dat moment is het hommeles, met overal wegblokkades en dichte wegen tot gevolg. Alleen enkele kwekerijen in de buurt van het vliegveld hebben nog wat product aan boord kunnen krijgen, weet Rinus.

Dit zijn er echter maar een handje vol, een stuk of vier. Uit Ziway komt niets, uit Holeta komt niets (gebieden waar de bloementeelt geconcentreerd is), er is domweg geen transport. Passagiersvluchten zijn er overigens wel, Ethiopian Airlines is altijd blijven vliegen, er is alleen praktisch geen cargo.

Het laatste gerucht, zo weet Rinus, is dat de weg van Ziway naar het vliegveld vandaag weer opent. Dat zou betekenen dat er zaterdagmiddag weer bloemen op Luik moeten aankomen.

 

Rinus Bouwman
Bouwman Snijder Importservice
Legmeerdijk 313
1431 GB Aalsmeer
T +31(0)297 230 555
E: rinus.bouwman@bsibv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.