Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: “April doet wat ie wil en in mei koopt iedereen een batterij”

De uurprijzen duiken minder diep de min in, maar opnieuw volgt er vandaag vanaf 10 uur een hele reeks met negatieve uurprijzen voor elektriciteit. We tellen er zes. Gemiddeld komt de EPEX-dagprijs met 46,8 euro wel een stuk hoger uit dan de 26 euro van woensdag, toen in heel Europa de prijzen voor elektriciteit opvallend laag waren.

De TTF-gasprijs blijft voorlopig net onder de 30 euro per megawattuur hangen. Van een echte daling is geen sprake meer. De daggasprijs opende donderdagochtend op 28,85 euro per megawattuur.

In een e-mailupdate geeft energieleverancier ENGIE een verklaring voor de gasprijsontwikkelingen. De lagere vraag naar gas vanwege hogere temperaturen loopt parallel met een lagere Noorse gasaanvoer en een lagere LNG-toevoer, stipt men aan. De Noorse toevoer ligt ruim 20% lager dan een week geleden vanwege geplande en ongeplande onderhoudswerkzaamheden. Aziatische LNG-importen liggen 12% hoger vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar. De kans op significante lagere gasprijzen op de langere termijn acht Engie 'momenteel als vrij gering.'

Energieleverancier Vattenfall staat nog even stil bij de negatieve stroomprijzen. De internationale vrije dag (1 mei, Dag van de Arbeid), zorgt in combinatie met het zonnige weer ervoor dat de vraag naar elektriciteit minder wordt, waardoor de prijs extreem laag uitviel. "De impact hiervan op de spotprijzen is groter in Nederland dan in de andere omringende Europese landen. Dat komt doordat er in Nederland relatief veel opwerkcapaciteit van zon is. Deze lage prijzen overdag lijken steeds vaker voor te gaan komen in het voorjaar."

Jan Willem Zwang van Stratergy gaat uitgebreider op de 'je om de oren vliegende' negatieve uurprijzen voor elektriciteit in. "Door de hoge correlatie met de gasprijs, vertoont de elektriciteitsprijs op de forwardmarkten dezelfde beweging als de gasprijs. Kijken we naar de gemiddelde day-aheadprijs, dan zien we ook daar een duidelijke correlatie met de ontwikkeling van de spotprijs voor gas. Kijken we echter naar de uurprijzen elektriciteit, dan zien we dat de invloed van zonne- en windenergie almaar groter wordt", schrijft hij.

Dankzij de toename van het aantal zonuren, lopen FCR-vergoedingen op, vooral in de uurblokken dat de zon veel schijnt (12:00 – 16:00), stipt de energiespecialist verder aan in zijn rapport. FCR, Frequency Containment Reserve, is het eerste 'redmiddel' van de netbeheerder om de balans in het net te handhaven. "De aFRR-capaciteitsvergoeding op- en afregelen zitten nog steeds op maar 60% van het niveau van vorig jaar. Alleen noodvermogen opregelen doet het momenteel relatief goed in vergelijking met vorig jaar."

Op LinkedIn onder de bijdrage van Jan Willem Zwang komen we een treffende uitspraak van Hein Oomen van ENGIE tegen die we graag eruit pikken. "April doet wat ie wil en in mei koopt iedereen een batterij."

In het Financieele Dagblad (€) komen ze nog even terug op de opvallende mededing dat netbeheerders teruggrijpen op gasgeneratoren om de energietransitie aan de gang te houden. David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven, wijst er in de krant op dat het politici veel te enthousiast voorspiegelden dat 'we zo snel mogelijk van het gas af moeten.' "Dat is niet het eerlijke en realistische verhaal. Het is altijd al duidelijk geweest dat we nog een lange tijd gas nodig hebben." Van de stap naar gasgeneratoren kijkt men dus ook niet op.

De Vereniging Warmtepompen signaleert een rem op de vraag in het eerste kwartaal van 2024. De daling van de vraag wordt deels toegeschreven aan een stagnerende nieuwbouw waarin warmtepompen een marktaandeel van ongeveer driekwart hebben. In renovatie van bestaande woningen, waarin zo'n twee derde van het volume van de markt van leden van de vereniging zit, zijn klanten ook terughoudender geworden door relatief stabiel blijvende gasprijzen en voortdurende zorgen over congestie op het laagspanningsnet. Door ontsluiting van flexibiliteit werkt de branche volgens de Vereniging Warmtepompen hard aan het efficiënt benutten van het elektriciteitsnet, zodat de uitrol van warmtepompen door kan gaan, wachtende op capaciteitsuitbreiding door de netbeheerders.