Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
prijs zakt tot -200 euro in Nederland

Energie-update: Vakantieprijzen voor elektriciteit

Het is vakantie én mooi weer. Met de opmars van zon- en windenergie levert dat vandaag, bij de start van de maand mei, vakantieprijzen op de Europese elektriciteitsmarkt. In Nederland duiken de EPEX-uurprijzen voor 7 uur onder 0. Gemiddeld komt de dagprijs uit op 26,01 euro per megawattuur. Daarmee ligt de prijs hoger dan in België (8,97), Duitsland (4,39) en Frankrijk (13,94). Alleen in Polen, enkele Scandinavische regio's en in Groot-Brittannië ligt de dagprijs hoger. Vooral de 80,83 euro per megawattuur aan de overkant van het kanaal springt eruit.


Overzicht elektriciteitsprijzen 1 mei via Nord Pool Group.

Hoewel de dagprijs in Nederland gemiddeld genomen een stuk hoger ligt dan bij buurlanden, kan op de gunstige uren, tussen 13-15 uur, wel weer het goedkoopst stroom afgenomen worden in Nederland. De uurprijs zakt dan tot -200 euro.

Voor de gasprijs, woensdag voor wat betreft TTF-daggas geopend op 29,42 euro per megawattuur, zou een 'sterkere neerwaartse druk' mogelijk moeten zijn, ware het niet dat geopolitiek de prijs hoger houdt dan nodig zou zijn. Daarop wijst men bij energiehandelsplatform Powerhouse in een nieuwe update. De milde temperaturen, herstellende Noorse pijpleidingaanvoer en ook goede LNG-aanvoer zijn wel positief voor de gasprijsvorming. Voor de elektriciteitsprijzen voorspelt men ook een daling en voor wat betreft 1 mei komt die voorlopig goed uit.

Het prijsplafond op olie uit Rusland is niet uitvoerbaar en niet effectief. Dat melden verschillende westerse verzekeraars. Volgens hen ontstaat er door de sancties een schaduwvloot waardoor er alsnog Russische olie wordt verhandeld. Bij BNR stellen zij: "Het olieprijsplafond lijkt steeds minder afdwingbaar naarmate meer schepen en aanverwante diensten in deze parallelle handel terechtkomen."