Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste DNA-stamboom voor bloemplanten ooit onthuld

Een internationaal team van 279 wetenschappers uit 27 verschillende landen presenteert in het tijdschrift Nature een nieuwe, actuele versie van de stamboom van bloemplanten. UGent'ers Lars Chatrou en Federico Fabriani werkten mee aan dit onderzoek.

Bloemplanten ('angiosperms') omvatten 90% van alle planten en komen vrijwel overal op aarde voor - van de tropen tot in Antarctica. Onder leiding van de Royal Botanical Gardens, Kew (Engeland) werd de genetische code van honderden genen van meer dan 9.500 soorten bloemplanten geanalyseerd. Dit resulteerde in vijftien keer meer gegevens dan alle voorbije onderzoeken naar de stamboom van bloemplanten. Van meer dan 800 soorten werd het DNA nooit eerder gesequeneerd. De grote hoeveelheid gegevens die door dit onderzoek werd ontsloten is een stap in de richting van het bouwen van een stamboom voor alle 330.000 bekende soorten bloemplanten.

"De diversiteit van bloemplanten is te groot om door een individuele botanicus gekend en bestudeerd te worden. Deze diversiteit is ingedeeld in ruim 400 plantenfamilies, en daarom specialiseren de meeste botanici zich in één plantenfamilie. Zelf ben ik één van de weinige specialisten wereldwijd in de 'zuurzakfamilie', die bestaat uit ongeveer 2500 soorten bomen en lianen in tropische regenwouden. Mijn collega Federico Fabriani werkte vooral met de wolfsmelkfamilie", zegt Lars Chatrou van de UGent.

Bron: Universiteit Gent

Publicatiedatum: