Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilingmeesterscolumn: April doet wat hij wil

In onderstaande column vertelt veilingmeester Menno Nan dat de periode tussen Pasen en de Moederdagen vaak wat uitdagend is voor rozen en veel andere bloemen. Gelukkig komt het bloemenseizoen nu op gang en kan de blik ook weer gericht worden op het Wedding Season dit voorjaar en de zomer, waarbij er veel vraag is naar rozen in lichte tinten roze, crème en wit.

Maandag 1 april viel dit jaar op tweede Paasdag. Dit is relatief vroeg; we moeten terug naar 2016 waar de Paasdagen ook in maart vielen. Over het algemeen is voor rozen en veel andere bloemen de periode tussen Pasen en de Moederdagen wat uitdagend. De vraag naar bloemen valt na Pasen iets weg en dat merken we direct in de prijsvorming. Dit seizoen was dit dus een wat langere periode dan gebruikelijk. Maar zoals de titel van deze column al aangeeft, doet april wat hij wil. De dip kwam er zeker, maar er is ook ruimte voor herstel.

De weken 14 en begin 15 waren grimmig, net zoals het sombere weer, maar eind week 15 zagen we weer wat zon. Zoveel zelfs dat de markt weer aardig herstelde qua prijsvorming. Dit kwam mede door de lagere volumes aan de klokken. De vraag nam weer wat toe, omdat de seizoensproducten door het dus wat sombere weer vertraagd zijn. Hierdoor werd de afgelopen week 16 een prima week voor deze periode. De middenprijs steeg weer met een paar centen, waardoor vraag en aanbod op de klokken weer beter in balans waren.

Kleuren voor The Wedding Season komen voorzichtig weer in trek
De seizoensproducten bij rozen hebben inmiddels wel weer hun weg naar de klokken gevonden.

Het brede assortiment rozen en trosrozen is een mooie aanvulling op ons toch al prachtige pakket aan variëteiten. Voor de trosrozen zijn ook het voorjaar en de zomer belangrijke periodes. De lichte tinten roze, crème en wit doen het met name goed in 'The wedding Season'.

De bloeiende planten lopen, net als de bloemen, gezien het koude weer 3 weken achter in productie. De prijsvorming is tot aan Pasen zeer goed geweest, waarna er een kleine dip ontstond. De verkoop van het bloeiende tuingoed komt ook later op gang vanwege het koudere voorjaarsweer.

Moederdagen
De aankomende weken staan in het teken van de Moederdagen. Niet alleen in Nederland en België valt deze dag op de tweede zondag in mei, ook andere landen als Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Turkije en Oostenrijk vieren het op deze dag. Zelfs de Verenigde Staten en Australië verwennen de moeders dit jaar op 12 mei. En zeg nu eerlijk, er is toch niks mooiers dan de eerste liefde van je leven in het zonnetje te zetten met een prachtige bos bloemen?

Publicatiedatum: