Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw middel tegen algengroei in bassins op basis van koper

Tholen - Met dit warme weer groeien de algen in de bassins hard. De pH in de bassins loopt dan vaak richting 8 of 9. Dat is hoger dan de pH van 5,5 die een teler nastreeft in zijn gietwater. Hierdoor komt er onbedoeld organische vervuiling in het leidingwerk. Om die vervuiling in het bassin aan te pakken, komt Benfried deze zomer met een nieuw middel: Ocion PX10.


Peter v.d. Wel (Benfried) en Coen Scheffers (Kwekerij Atlantis)

Aanpakken bij de bron
“Dit middel komt uit Canada”, vertelt gewasbeschermingsspecialist Peter van der Wel. “Begin dit jaar hebben we er een toelating voor gekregen om het op de Nederlandse markt te zetten. Deze toelating is verstrekt voor algenbestrijding in waterbassins. Dat is tenslotte de plaats waar hygiëne op in het bedrijf begint.”

Waterbassins waarin o.a. algen groeien zijn vaak een bron van organisch materiaal. Het aanwezige organische materiaal fungeert dan als voedingsbodem voor schimmels, bacteriën en andere pathogenen. “De effecten van een vervuild bassin hebben uiteindelijk nadelige effecten in het hele teeltsysteem door lagere zuurstofgehaltes in het water en het ontwikkelen van ziektes en plagen. Ook in afgedekte silo’s en bassins kan zich vervuiling voordoen. Een duurzaam en emissievrij teeltsysteem van de toekomst in 2027, begint bij schoon water uit een schoon bassin.”

Koper
Peter legt uit dat koper de werkzame stof is in Ocion PX 10. “Dat is zodanig geformuleerd dat koperionen direct vrijkomen bij dosering in het water. Ze reageren onmiddellijk, verspreiden zich goed in het bassin en zorgen voor een goede nawerking. De verspreidingssnelheid in het bassin is vijf meter per uur en het werkt in ieder bassin zonder andere toevoeging of inzet van een roermotor. Er is geen toevoeging van zuur nodig in het bassin en ook heb je geen koper meer nodig in de mestbak.”


Voor toepassing Ocion PX 10 (links) en na toepassing Ocion PX 10 - 4 weken later.

Indirecte neveneffecten
Het middel is volgens Peter enorm reactief. De algen zijn weg. Het doodt elke algensoort, ook de draadalg, en voorkomt algenontwikkeling. Daarnaast heeft het ook een indirecte nevenwerking op ontwikkeling van bio-film in leidingen, filters en op UV lampen. “UV-lampen dienen ook om algen dood te maken, maar op de lampen zelf komt op den duur ook een groene aanslag. Door ze schoon te maken met Ocion PX 10 behouden de lampen langer hun werkingskracht. Ook zien we indirecte nevenwerking op Pythium, Fusarium, Phytophthora en bacterieziekten. Al met al brengt het middel meer zuurstof in het leidingnet en druppelwater.”

Dosering
Wie Ocion PX 10 in een vervuild bassin toepast, moet het resultaat binnen twee a drie weken zien. “Je gebruikt een liter Ocion PX 10 op 60 m3 water. Voor een blijvend resultaat moet het kopergehalte gecontroleerd worden en de behandeling herhaald worden met de preventieve dosering. Een helder en schoon bassin is het resultaat.”

Voor meer informatie:
Benfried International B.V. 
[email protected]
www.benfried.com

Publicatiedatum: