Import rozen Oekraïne mogelijk aan banden

Op 22 mei 2020 heeft de Commissie voor de internationale handel, de Oekraïense autoriteit die belast is met de instelling van handelsgerelateerde corrigerende maatregelen, een vrijwaringsonderzoek ingesteld naar de invoer in Oekraïne van  snijrozen (GS-code 0603 11 00: verse rozen, geschikt voor boeketten of voor decoratieve doeleinden). Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw van Oekraïne. Het onderzoek werd geïnitieerd door de Oekraïense rozenkweker Ascania Flora.

Wat betekent het voor de bloemenhandelaren?
Als gevolg van dit onderzoek kan de regering besluiten om importquota in te voeren, de invoerrechten te verhogen of andere bijzondere eisen te stellen aan de invoer van het product in kwestie. Dergelijke onderzoeken kunnen wel drie jaar duren, maar gewoonlijk duurt een dergelijk onderzoek één jaar. Tijdens het onderzoek kunnen al speciale vrijwaringsmaatregelen worden ingevoerd.

Wat kunnen de bedrijven doen om hun belangen te behartigen?
Dit onderzoek interfereert mogelijk met belangen van personen en bedrijven, zowel in Oekraïne als in het buitenland. Zij hebben het recht om informatie die voor het onderzoek nuttig kan zijn, aan het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw van Oekraïne voor te leggen. Het ministerie accepteert echter alleen informatie dat in de staatstaal (Oekraïens) wordt verstrekt en binnen de vastgestelde termijn wordt ingediend.

Het is ook mogelijk om bewijsmateriaal als vertrouwelijk te verstrekken, dat door het ministerie als zodanig zal worden behandeld. Het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw van Oekraïne zal schriftelijke opmerkingen en informatie over bovengenoemd onderzoek binnen 45 dagen na de publicatie van deze kennisgeving onderzoeken.

Handelaren, exporteurs, importeurs, marktdeelnemers en exportorganisaties kunnen zich als belanghebbende partij laten registreren om actuele informatie over de procedure van het onderzoek te ontvangen. Het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw zal de belanghebbenden bij dit onderzoek registreren en de verzoeken om te worden gehoord binnen 30 dagen na de publicatie van deze kennisgeving onderzoeken.

Klik hier voor de officiële bekendmaking van dit onderzoek op 28 mei 2020.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven