Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Antoine Meiners, Agrocaps SPRL

Verticilium Dahliae in chrysant de baas met olie uit bosbessen

Tholen - Het Belgische bedrijf Agrocaps SPRL heeft onderzocht in hoeverre de etherische oliën gedestilleerd uit het blad van de Vaccinum Myrtillus (bosbes) de verwelkingziekte Verticilium Dahliae in de aardappelteelt kan bestrijden. In vergelijking tot een andere, meer gebruikelijke biologische behandeling met het middel Trichoderma Harzianium waren de resultaten veelbelovend.

Deze ziekte is ook een groot probleem in de chrysantenteelt, zo vertelt directeur van het bedrijf Jean-Antoine Meiners. “In de glastuinbouw mag steeds minder chemie gebruikt worden, maar een goed biologisch alternatief is lang niet altijd voor handen. Zowel op basis van wetenschappelijke publicaties als uit eigen onderzoek achten we de kans echter groot dat uit deze bosbes een goed werkend biologisch bestrijdingsmiddel gerealiseerd kan worden.”


Links: onderzoek in het lab; rechts Jean-Antoine Meiners. Rechtsonder, Vaccinum Myrtillus (foto: Kruidenweide.be)

Probleem is echter dat de olie niet op industriële schaal geproduceerd wordt en de veldproeven daarom niet op grotere schaal herhaald kunnen worden. Met een producent van plantenextracten in Rusland zijn nu afspraken gemaakt om deze zomer op grotere schaal uit blad van bosbessenstruiken olie te destilleren. Vervolgens hoopt Agrocaps contact te leggen met telers uit de sierteelt, die mee willen werken aan veldproeven.

Met Agrocaps SPRL houdt Meiners, die decennialange ervaring in de gewasbescherming heeft, zich sinds 2015 bezig met het ontwikkelen van innovatieve biologische bestrijdingsmiddelen voor land & tuinbouw en sierteelt. Het eerste product Nema~Caps bestaat uit aaltjes in een capsule vorm, waardoor deze buiten de koeling maandenlang houdbaar zijn en gecontroleerd worden losgelaten.

Voor meer informatie: Jean Antoine Meiners, 00320499829724 of mail: meiners.j@agrocaps.com

Publicatiedatum: