Orchid Gardens hekelt onduidelijkheid in de markt van gekleurde orchideeën

Tholen - Zoals afgelopen week duidelijk werd, hebben HE Licenties en VG Colours hun langlopende geschil over een geoctrooieerde methode om orchideeën te verven bijgelegd (link). VG Colours is van inzicht gewijzigd en heeft een licentie gekocht.

Dit mag op zichzelf goed nieuws heten. De kweker zelf redeneert eenvoudig: we willen ons kunnen onderscheiden in de markt en dat kan met dit patent. Nog langer vechten heeft geen zin, de verspilling van middelen en energie kan beter gaan naar het verkopen van de planten. En bovendien heeft men, met permissie, gezien de actuele marktsituatie echt wel wat anders aan zijn hoofd.

"Markt is geminimaliseerd"
Toch valt dit nieuws niet overal goed. Omdat geverfde orchideeën in het verdomhoekje terecht zijn gekomen hebben ook anderen van het geruzie last ondervonden. Zoals bijvoorbeeld Orchid Gardens. Deze kweker, die vooral planten koopt bij anderen en deze kleurt, maakt zowel gebruik van (een variant op) de betwiste methode als van een eigen techniek, zo vertelt directeur/eigenaar Joost Bakker. “Omdat HE Licenties meerdere malen de handel gedreigd heeft geen planten te kopen, die middels het betwiste octrooi geverfd zijn en in die berichtgeving bovendien geen melding zou hebben gemaakt van het bestaan van alternatieven, is de volledige handel in gekleurde orchideeën geminimaliseerd.”

Orchid Gardens maakt in de eerste plaats gebruik van haar eigen voor octrooi gedeponeerd methode. Middels deze methode wordt geen holte in de plant gemaakt waardoor deze manier per definitie buiten het betwiste octrooi valt, vertelt Joost. Daarnaast maakt hij ook gebruik van de methode waarop HE Licenties zegt intellectueel eigendom te hebben en waarbij wel een gaatje geboord moet worden. “Omdat op deze techniek echter varianten bestaan, is het octrooi wel degelijk betwistbaar. Daarom zien wij dan ook niet hoe dit bericht een positief effect kan hebben op onze handel.”

Orchid Gardens heeft HE Licenties documentatie gestuurd waarin men de eigen visie onderbouwt en waarin men HE verzoekt om duidelijkheid te geven. Naar eigen zeggen is daar tot op heden nog geen reactie op gekomen.

Andere kant
Volgens octrooihouder HE Licenties is er echter geen sprake van onduidelijkheid. “Wij hebben eenvoudigweg een octrooi”, licht Guus van der Kaaden van HE toe, "en een licentie is beschikbaar. Voor VG Colours, voor Orchid Gardens, voor iedereen. Dat vinden niet alleen wij, dat vindt ook de rechter, die ons in het gelijk gesteld heeft (link). In de markt is geen onduidelijkheid, juist omdat wij die geïnformeerd hebben. Betwist Orchid Gardens ons patent, dan staat het hem vrij dat juridisch aan te vechten.”

Beeld: Thuisbloemist


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven