Myplant & Garden:

Groei Italiaanse tuinbouwsector tweede jaar op rij

Na een decennium van krimp gaat het weer beter met de Italiaanse tuinbouwsector. De waarde van in Italië geteelde bloemen en planten neemt weer toe voor het tweede jaar op rij en de export is tot recordhoogte gestegen. Daarom is er steeds meer interesse voor Myplant & Garden vanuit officiële delegaties met inkopers over de hele wereld. “Dit jaar komen er 200 delegaties inkopers uit Europa, Azië, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Australië naar de beurs om meer te weten te komen over de kwaliteit van Italiaanse producten,” zeggen de organisatoren van Myplant & Garden.

Met de klok mee: het team van Syngenta Flower, het team van ICL, het team van FleuraMetz en het team van Dümmen Orange tijdens Myplant & Garden 2019. Klik hier voor het hele fotoverslag.

Tuinbouwstatistieken – Italië
In 2018 werd de waarde van de geproduceerde bloemen en planten in Italië geschat op 2,57 miljard euro (+1%). Dit was voor het tweede jaar op rij een toename.

De export, die fundamenteel is voor de ontwikkeling van de sector, zeggen de organisatoren van Myplant, is tot recordhoogte gestegen: “de Italiaanse tuinbouw is belangrijk op de wereldwijde markt.” Italiaanse producten worden op een grotere schaal geëxporteerd en er was een groei van 7,6% in een jaar tijd. De export is gestegen tot een totale waarde van 884 miljoen euro, waarvan 706 euro werd gerealiseerd met puur Italiaanse producten. Dit betekent een groei van 9,3% ten opzichte van het jaar ervoor.” De positieve trend vertaalt zich naar een inactieve balans van 306 miljoen euro op de handelsbalans.

Tuinbouw wereldwijd
Maar hoe zit het met de tuinbouwstatistieken voor de rest van de wereld? In 2018 werd er in totaal voor 65 miljard euro geproduceerd in de tuinbouw wereldwijd. De waarde van de productie van bloemen en sierplanten (inclusief snijbloemen, gebladerte, potplanten en meerjarigen) was 35,5 miljard euro: 11 miljard in Europa, 7,5 miljard in China, 4,4 miljard in de VS.

De waarde van kweekplanten wereldwijd is bijna 30 (29) miljard euro. De waarde van bollen daarentegen wordt geschat op 121 miljoen euro. De meerderheid van bloemen en sierplanten worden tegenwoordig in Europa geteeld. De totale waarde van deze productie in 2018 wordt geschat 22 miljard euro, inclusief bollen en kweekplanten. 28% hiervan werd in Nederland gegenereerd (snijbloemen, potplanten, bollen, eenjarigen en meerjarige planten), 16% in Duitsland (kwekerijen en tuinplanten), 14% in Spanje en 12% in Italië (bloemen en potplanten).

Het areaal, dat wordt gebruikt voor de teelt van bloemen en sierplanten in Europa, bedraagt zo’n 82.000 hectare, waarvan 77% voor open veld en de rest in kassen. Italië alleen neemt bijna 7.500 hectare voor zijn rekening. Als Nederland, Japan en de VS tot de wereldwijde top van de bloemenproductie blijven behoren, dan wordt er een significante groei voorspeld van de productie in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Er wordt voorspeld dat de wereldwijde tuinbouwsector binnen 10 jaar met 5-6% zal groeien. Ook wordt er een toename verwacht in de productie van potplanten en snijbloemen, voornamelijk vanwege de toename in de vraag naar parfums en persoonlijke verzorgingsproducten. Daarnaast zal de bewustwording van milieuvraagstukken leiden tot een verandering in de traditionele teelttechnieken richting milieuvriendelijkere systemen en het gebruik van biologische meststoffen.

Myplant & Garden
Dit jaar wordt de zesde editie van Myplant & Garden gehouden van 26-28 februari in de Fiera Milano Rho in Milaan, Italië. Nieuwsgierig naar een impressie van deze beurs? Bekijk dan het fotoverslag dat FloralDaily.com in 2019 heeft gemaakt.

Referenties: Development by Myplant on data from AIPH, Coherent Market Insights, Eurostat, Istat, Mipaaf.

Voor meer informatie:
Myplant & Garden

Tel. (+39) 02 6889080
Fax (+39) 02 60737218
info@myplantgarden.com
www.myplantgarden.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven