Micha van Nieuwkerk (Van der Ende Groep):

"Natriumverwijdering en minder spuiwater lozen gaan hand in hand"

Tholen - Het is (of eigenlijk ‘was’) een uitdaging om natrium uit het water te verwijderen én om daarnaast zoveel mogelijk nutriënten te behouden. Van der Ende Groep ontwikkelde de Poseidon om aan bovenstaande opdracht te voldoen. Dat is gelukt. De eerste 20 installaties zijn inmiddels in gebruik genomen.

Telers focussen zich vooral op het natriumgehalte. Micha van Nieuwkerk van Van der Ende Groep: ”Zij zien het natriumgehalte hard dalen. Dat voldoet dus helemaal aan de verwachting. Een bijkomend voordeel van Poseidon is dat er minder geloosd hoeft te worden. In het droge jaar 2018 kwam dat voor veel gebruikers goed uit. Zij kampten niet met een watertekort. Poseidon werkt dus waterbesparend ten opzichte van de oude situatie.”

Relatieve verwijdering
Dagelijks verwijdert Poseidon een gedeelte van het aanwezige natrium in het water. Zo wordt het natriumgehalte stap voor stap terug gedrongen. De meest gangbare types van Poseidon zijn 8-1, 8-2 en 8-3. Ieder type is kenmerkend voor de capaciteit. De natriumverwijderingspercentages zien er dan als volgt uit bij verschillende silo-inhoud:

Tabel 1: Natriumverwijdering in % per dag

De praktische uitwerking ziet er dan zo uit voor Poseidon 8-2 bij een silo-inhoud van 400 m3:

Tabel 2: Voorbeeld natrium afname per dag in een week

Behoud van nutriënten
Met de wortels neemt de plant voedingsstoffen op. De toegediende nutriënten worden in het water opgelost. Datgene wat, in eerste instantie, niet is opgenomen, wil de teler natuurlijk niet kwijt. Poseidon zet hier op in, vertelt Micha. "De installatie maakt gebruik van een speciale membraantechnologie. Deze verwijdert natrium uit het spuiwater met zoveel mogelijk behoud van nutriënten. Dit is mogelijk omdat natrium een andere elementgrootte heeft: het nanofiltratiemembraan laat natrium door en houdt nutriënten tegen. De elementen kunnen op deze wijze van elkaar gescheiden worden.”
Tabel 3: Besparing op nutriënten 

0-emissie
In 2027 verplicht de overheid een 0-emissie van de telers. En medewerkers van Van der Ende Groep zitten niet stil; de productontwikkelingen zijn in volle gang. Micha: ”De eerstvolgende stap is het realiseren van nog minder lozing.”

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.