kijkje binnen bij Cohen Propagation Nurseries

Strakke standaarden trekt vermeerdering naar Israël

Na een drukke zomer, voorbereidingen voor het nieuwe seizoen en ook het overschakelen op nieuwe bedrijfssoftware, zijn alle faciliteiten van Cohen Propagation Nurseries binnenkort volledig in productie. Men beschikt in Israël over drie kwekerijen voor de productie van onbeworteld stek: in Kfar Hanagid, in Nir Hen en in Gderot, welke recentelijk nog is uitgebreid. We kregen een kijkje in de keuken.


Nomi Hen van Cohen in Gderot .

Product
Cohen is een wereldwijde grootmacht in de productie van plantenstek en exporteert die al meer dan 30 jaar. De grootste productgroepen zijn petunia, calibrachoa, verbena, vinca, lobelia en nemesia. Het merendeel, zo'n 70%, geschiedt in opdracht van grote veredelaars als Dümmen Orange, Florensis, Syngenta en Danziger.


De kassen in Gderot vanuit de lucht.

Hygiëne
Volgens Nomi Hen, verkoop & marketing manager bij het bedrijf, zit de vermeerdering in Israel in de lift. Dat zou mede komen door meer en meer problemen met de import vanuit Afrika. "De grote kracht van onze onderneming zit in de strikte hygiëne. We werken alleen met gecertificeerde materialen en kwekers van over de hele wereld komen kijken hoe schoon wij te werk gaan."


Oprit Gderot farm

Gderot
Dat is ook de reden waarom wij de farm in Gderot gestart zijn. "We kwamen ruimte tekort en zijn daarom uitgebreid. Toen we daar vijf jaar geleden startten, implementeerden we de hoogst haalbare hygiëne protocollen. We bouwden acht kassen, de laatste drie jaar hebben we er telkens een aan toegevoegd."


Je komt niet binnen zonder een uitgebreid hygiëneprotocol te hebben gevolgd

Strikt
"In deze kassen telen we alleen petunia en kalibrachoa, omdat we op onze verschillende productielocaties de verschillende gewassen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden proberen te houden. We hebben strikte procedures voor het betreden en verlaten van de kas en het gebruik van materialen. Mesjes moeten bijvoorbeeld worden vervangen wanneer men van de ene kas naar de andere of van de ene variëteit naar de andere gaat. Alle kassen hebben een eigen toilet en eigen verpakkingsruimte. Op deze manier hoeven de medewerkers de kas niet tussendoor te verlaten. Er komt niets uit de kas zonder dat het verpakt is. Alle kassen op de teeltbedrijven van Cohen zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde procedures - alleen in de locatie Nir Hen hebben we een centrale verpakkingshal."


Nir Hen.

In de zomer worden de kassen van A tot Z gereinigd en wordt ervoor gezorgd dat alle plantmateriaal voor 100% vernieuwd is.

Water
Israël kent hete zomers en water is schaars. Daarom zorgt Cohen en met hen het hele land ervoor dat iedere druppel optimaal gebruikt wordt. Min of meer dezelfde strikte standaarden voor wat betreft het voorkomen van virussen gelden dan ook voor de omgang met water. Regen wordt volledig opgevangen, kraanwater wordt toegevoegd en gemengd wordt het gereinigd middels osmose en UV.


De waterhuishouding in beeld.

Na controle van de PH-waarden worden meststoffen toegevoegd. Elke veredelaar bepaalt zelf hoeveel meststoffen er aan het water worden toegevoegd, Cohen is 'slechts' de uitvoerende partij. Het doseren gebeurt computergestuurd.


Voedingsstoffen worden aan het water toegevoegd

PAT
De afgelopen maanden is Cohen druk geweest met het installeren van een nieuwe bedrijfssoftware, PAT. "Hiermee wordt de logistiek van onze operatie geoptimaliseerd. Iedere verpakking krijgt een barcode mee, wat traceerbaarheid en ook beschikbaarheid ten goede zal komen."

Alle hoeken van de wereld
Cohen levert de onbewortelde stekken overal ter wereld. Europa is de grootste markt, gevolgd door Noord-Amerika en Azië. In Europa levert men vooral aan telers, in Noord-Amerika vaker aan partijen die zich specifiek hebben toegelegd op de beworteling.

Voor meer informatie:
Cohen Propagation Nurseries
Nomi Hen
E: nomi@cohennur.co.il
www.cohennur.co.il 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven