Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Verwaayen op Future Trends & Innovations 2019:

"De baas is de grootste horde bij innovatie"

Tholen - Het gaat goed in de glastuinbouw, maar juist daarom moet het én kan het allemaal nog veel beter. De groei moet verlengd worden en liefst snel, want de concurrentie staat ook niet stil. "Maar wil de sector ook echt of is het een 'moetje'?

Die confronterende vraag kregen de ruim 150 aanwezigen gisteren voorgelegd door Ben Verwaayen, 'Captain of Industry', tijdens het Future Trends & Innovations event, georganiseerd door AVAG, TNO, Stichting Hortivation en GreenTech.

Bekijk de fotoreportage hier. 

Verwaayen was de hoofdspreker van de dag. Hij wilde nu eens niet óver de sector praten, maar vooral ook met de sector, met de aanwezige kassenbouwers, (tuinbouwtechnische) toeleveranciers, andere aan de glastuinbouw gelieerde partijen en zowaar ook enkele telers die op het event af waren gekomen.

Genoeg intrinsieke innovatiedrang?
Enkel wijzen op die stip aan de horizon, die spannende technische innovaties die wijlen Chriet Titulaer vroeger al liet zien, dat gebeurt volgens Verwaayen al vaak genoeg. Bovendien is de neiging groot om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag.

Verwaayen wilde vooral prikkelen en dat lukte hem vrij aardig door zowel te vragen naar de intrinsieke drang in de ondernemers om te innoveren én hoe zij dat dan zouden willen doen. Willen ze het ook samen doen?

In de glastuinbouw is dat laatste namelijk nogal eens een pijnpunt. Volgens Verwaayen doen veel bedrijven het nog alleen, maar dat was voor de aanwezigen in de zaal eigenlijk geen nieuws. Zij weten dat zelf vaak ook wel, maar 'het anders doen' is niet zo eenvoudig. 


Foto: Rolf van Koppen Fotografie

De 'baas' als remmende factor in innovatie
Er zijn namelijk allerlei remmende factoren die maken dat 'het anders doen', innoveren, niet vanzelf gaat. Misschien wel de belangrijkste voorwaarde om tot innovatie over te gaan volgens Verwaayen is leiderschap. Als binnen een bedrijf iemand de kar trekt en de rest meekrijgt, dan gebeurt er wat. 

Maar voordat het zover is, wat is de trigger om die stap in het diepe te zetten? Vaak de welbekende 'vraag van de klant' zo bleek toen Verwaayen een rondje met de microfoon door de zaal deed. 

En dan is het aan 'de baas' om te reageren. Uit onderzoek blijkt volgens Verwaayen dat het vaak 'de baas' is die de grootste horde vormt om te innoveren. "Het is immers zijn geld en wil hij dat uit gaan geven, dan moet hij vaak vertrouwen op anderen die vaak nog meer verstand van zaken hebben. Hoe snel 'de baas' dat uiteindelijk doet, is van cruciaal belang." Beslist 'de baas' namelijk niet snel genoeg, dan wordt een bedrijf in de huidige tijd vliegensvlug ingehaald.


Foto: Rolf van Koppen Fotografie

'Dit kunstje kan men elders ook'
Tot slot vertelde Verwaayen dat na de economische crisis de glastuinbouwsector volgens hem iets heeft weggegooid wat 'eeuwig zonde' is, namelijk de leiding. De retail is tegenwoordig de baas en de glastuinbouw is toeleverancier van de wereld geworden. 

Een positief gevolg van de crisis is dan weer wel dat nadien de sector volgens Verwaayen beter bereid is geworden te luisteren naar geluiden van buiten de sector. Daarmee kan men aan de slag, al moet dat dus samen. "Doet men dat niet, dan 'wint' de concurrentie van buiten. Elders kunnen zij 'dit kunstje' namelijk ook, het telen van groenten, bloemen en planten."

Na de keynote-presentatie van Verwaayen volgde een pauze en vervolgens volgden twee sessies met diverse sprekers waaruit gekozen kon worden. Sommige presentaties waren flink concreet en vielen daarmee goed in de smaak bij de aanwezigen, andere presentaties bleven wat meer in 'het grotere verhaal' hangen, waarmee ze een aanvulling vormden op de presentatie van Verwaayen. 

Benieuwd naar wie die sprekers waren? Bekijk dan hier de fotoreportage van het hele evenement én hier het programma waarin alle presentaties genoemd zijn