TaqMan RT-PCR

Nieuwe test voor het tabaksratelvirus en komkommermozaïekvirus

Het toetslaboratorium van Naktuinbouw heeft onlangs een nieuwe PCR-toets aan haar portfolio toegevoegd voor het tabaksratelvirus (TRV) en het komkommermozaïekvirus (CMV).

Tabaksratelvirus
De symptomen kunnen per gewas verschillen. Op de meeste gewassen ontstaan vlekkerige, gele en gestreepte patronen. De toets is gevalideerd voor plantmateriaal van tuinbouwgewassen.

Komkommermozaïekvirus
De PCR-toets kan in combinatie worden aangevraagd met het komkommermozaïekvirus (CMV) op hetzelfde monster. Dit virus kan door verschillende typen bladluizen worden overgedragen en heeft een zeer brede waardplantreeks. De symptomen kunnen per gewas verschillen. De toets is gevalideerd voor plantmateriaal.

Tabaksratelvirus wordt verspreid door wortelaaltjes (Trichodoridae) waardoor de PCR zeer geschikt voor onder andere meerjarige gewassen die in de volle grond worden geteeld. Het virus kan in een andere vorm voorkomen die door de ELISA-methode niet wordt aangetoond.

Voor vaste planten is, vanwege het risico op besmetting, het toetsen op dit virus met een PCR-methode verplicht binnen het kwaliteit-plus-systeem Naktuinbouw Elite. De PCR is een gevoelige methode en er kunnen meer bladeren per monsters worden samengevoegd dan voor de ELISA-methode. Verder detecteert deze PCR-toets net als de ELISA ook alle varianten van het virus.

 

Voor meer informatie:
Naktuinbouw
www.naktuinbouw.nl 
info@naktuinbouw.nl 


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.