Ricardo Samper, Flores de Serrezuele:

Bloem én mens centraal in Colombiaanse sierteelt

Flores de Serrezuela is opgericht in 1985. Enkele jaren geleden nam de huidige eigenaar-directeur Ricardo Samper het bedrijf over van zijn vader, en bouwt hij de kwekerij gestaag verder uit. Waar men ooit van start ging met twee hectare chrysanten, heeft het nu 80 hectare grond, waarvan 54 hectare aan kassen met daarin anjers, trosanjers en het rozenras Freedom. Een kijkje achter de schermen.

Een van de eerste dingen die nu opvalt, zowel in dit bedrijf als in veel andere Colombiaanse kwekerijen, is de grote verantwoordelijkheid die men neemt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze steken elkaar de loef af waar het erom gaat werknemers een duurzaam arbeidsverband en sociale voorzieningen te bieden. In Colombia is de bloementeelt in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren, die jonge mensen en met name jonge vrouwen een eerlijke kans biedt om een toekomst op te bouwen en helpt de voorwaarden te scheppen een vreedzame thuissituatie te creeeren.

"Bij Flores de Serrezuela hebben we ongeveer 900 mensen in dienst. 60% van hen zijn vrouwen. Ongeveer 50% van deze vrouwen zijn de belangrijkste kostwinnaar, wat betekent dat ongeveer 270 gezinnen volledig afhankelijk zijn van deze vrouwen. Dit is niet een situatie die we op de een of andere manier opzettelijk hebben helpen bewerkstelligen, het is gewoon toevallig op die manier tot stand gekomen. We zijn er echter trots op dat het personeelsverloop op ons bedrijf laag is, zelfs in vergelijking met andere telers. Over het algemeen werken onze medewerkers van zes tot twee. Ook bezit ongeveer 70% van alle werknemers een huis of een klein stukje grond waar een huis op zou kunnen worden gebouwd."

Joe Biden
Het is al weer even geleden, maar in 2013, zo vertelt Ricardo trots, bracht de voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden, een bezoek aan de kwekerij. Een jaar trad een nieuw vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Colombia in werking. Hij kwam kijken of dit verdrag de gewenste uitwerken had op de Colombiaanse exportmarkt en in het bijzonder voor de bloementeelt. "We waren blij dat hij bij ons bezoek is gekomen en dat we hem hebben kunnen laten zien hoe alles hier in zijn werk gaat. Voor beide partijen is deze handelsovereenkomst van enorm belang, omdat de Noord-Amerikaanse markt voor ons van groot belang is, terwijl zij op hun beurt grotendeels afhankelijk zijn van onze productie.

Voor de meeste telers is de VS hun natuurlijke markt. Bij Flores de Serrezuele wordt echter slechts 30% van alle stelen daadwerkelijk naar Amerika gestuurd. Japan komt op de tweede plaats, Rusland op de derde plaats en een aantal andere landen, waarvan de meeste binnen de EU gelegen zijn en dan met name het Verenigd Koninkrijk, consumeren ook aanzienlijke hoeveelheden. Om optimaal van de meeste belangrijke feestdagen, en dan met name Valentijnsdag, te kunnen profiteren, worden de rozen voor die momenten maximaal in bloei getrokken.

Teelt
Alle bloemen worden geteeld op een substraat van rijstvlies. Dit is naar eigen zeggen even goed als kokos, maar veel goedkoper. De automatisering is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Nederlands glastuinbouwbedrijf, maar er wordt wel geïnvesteerd. Zo is er bijvoorbeeld verwarming en wordt er momenteel een geautomatiseerd bloementransportsysteem geïnstalleerd voor het transport van de bloemen vanuit de kassen naar de verwerkingsruimte. Volgens Ricardo zijn er slechts drie telers met een soortgelijk systeem.

Op het gebied van irrigatie en stroom vormt geen van beide een groot probleem. Flores de Serrezuela vangt ongeveer 70% van al het water dat op zijn grondgebied valt op, wat bijna gelijk is aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid, ongeveer 2.000 kubieke meter. In geval van droogte beschikt men over drie waterputten die zich ongeveer 400 meter onder de oppervlakte bevinden. Tot slot slaan zeven grote reservoirs samen 200.000 m3 water op, wat in theorie de watertoevoer voor nog eens 100 dagen zonder regen garandeert.

Op het gebied van elektriciteit is Colombia eigenlijk een zeer 'groen' land. Ongeveer 85 procent van alle elektriciteit die in Colombia wordt gebruikt, wordt opgewekt met waterkracht, waardoor de Europese kwestie van de toekomstige aardgasvoorziening hier niet aan de orde is.

Arbeid
Naast het algemene belang dat wordt gehecht aan de sociale aspecten van arbeid, is er ook een meer economische zorg. Op Flores de Serrezuela bedragen de arbeidskosten 60% van de productiekosten. Er is voor alsnog geen tekort aan arbeidskrachten, maar toch zijn er enkele puntjes van zorg. De gemiddelde leeftijd van de werknemers groeit, jongeren zijn niet zo te porren voor het werken op de kwekerij. Ook lijkt de stabiliteit die gepaard gaat met een vast dienstverband de jongerenvan nu minder te interesseren, meent Ricardo. Meer aandacht voor automatisering anticipeert op mogelijke toekomstige tekorten, zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde bloementransportsysteem.

Florverde
Waar in Afrika en Europa MPS en vooral Fairtrade belangrijke certificaten zijn, willen de Zuid-Amerikaanse kwekerijen vooral Florverde gecertificeerd zijn. "Het is de Rolls Royce onder alle certificeringen, met een Florverde-certificering zijn alle andere certificeringen grotendeels gedekt", weet Ricardo. "Tenminste in termen van sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Helaas is het niet erg bekend in de rest van de wereld, maar er is een goede samenwerking met andere certificerende instanties zoals de wereldwijde GAP en Rainforest, een certificering die we binnenkort ook hopen te verkrijgen.“

Voor meer informatie:
Flores de Serrezuela
T: +571-2133058
E:
rsamper@floresdeserrezuela.com www.floresdeserrezuela.com www.floresdeserrezuela.com www.floresdeserrezuela.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.