“Coating is de basis, scherm de noodrem”

Het antwoord op de hete zomers: coating als basis, eventueel een extra laag midden zomer en lichtpieken wegvangen met het beweegbare scherm.

Na twee hete droge zomers zijn telers anders gaan denken over de bescherming van hun gewas, merkt accountmanager bij ReduSystems Jelle Hoogland die sierplanten- en vruchtgroentebedrijven in West- en Midden-Europa adviseert. “We zullen zeker meer van dit soort zomers krijgen. Dan is het verstandig om goed na te denken over je strategie. Zoveel mogelijk licht benutten als het kan; je gewas beschermen als het nodig is”, zegt hij.

De basis van de strategie is een coating die je in het voorjaar opbrengt. “We zien dat telers in toenemende mate kiezen voor ReduFuse of ReduFuse IR om het licht in de lente goed in het gewas te verdelen. Dat zorgt voor extra groei, productie en kwaliteit”, vertelt hij.

Instellingen beweegbaar scherm
Als er in die lichtperiode sterke pieken in de zonnestraling optreden, kun je die met het beweegbare scherm dempen. “Telers stellen regelmatig vragen over de combinatie van coatings en beweegbare schermen. De basis is dat je de scherminstellingen in de klimaatcomputer aanpast. Als het beweegbare scherm oorspronkelijk bij bijvoorbeeld 700 Watt instraling dicht ging, moet je die waarde nu hoger instellen”, zegt hij.

Dat is nodig omdat de lichtmeting immers buiten de kas plaatsvindt via het weerstation van de klimaatcomputer. Bij een coating komt er minder licht binnen. Bovendien verdeelt ReduFuse (IR) het licht beter in het gewas, zodat sowieso een hoger stralingsniveau toelaatbaar is.
Eigenlijk zou het voor een goede regeling beter zijn om het licht in de kas te meten, in plaats van erbuiten. Dat rukt wel op, maar het gaat langzaam. Mede omdat de meettechniek in de kas nog niet perfect is.

Warmte buiten houden
“Met een coating hou je het teveel aan licht en warmte buiten de kas. Bij een beweegbaar scherm krijg je die energie in de kas. Weliswaar boven het dichte scherm, maar de energie lekt toch naar beneden. Daar komt bij: als je het scherm voor 100% dichttrekt, wordt het te warm. Als je het deels opentrekt, staat een deel van de planten in de volle zon”, geeft hij aan.

Telers van lichtminnende gewassen in West-Europa hebben lange tijd vertrouwd op hun beweegbare scherm om lichtpieken weg te vangen. De laatste jaren zie je echter dat ook deze categorie kiest voor coatings als ReduFuse of ReduFuse IR. “De coating is de basiszekerheid; het beweegbare scherm de noodrem”, zegt Hoogland.

Klimaatverandering
In een landklimaat, zoals in Midden-Europa, niet genoeg. Daar is de strategie: vroeg in het jaar een diffuse coating, lichtpieken wegschermen met een schermdoek (indien aanwezig) en midden zomer extra ReduSol, Spuitkrijt (Spray chalk) of een mengsel van deze beiden te gebruiken.

Op deze manier is goed in te spelen op moeilijke omstandigheden die door de klimaatverandering naar verwachting vaker zullen voorkomen.

Instellingen luchtramen
Hoogland adviseert niet alleen de computerinstellingen voor het beweegbare scherm te veranderen als er een coating op het kasdek zit. “Je moet ook anders gaan luchten. Als je ReduFuse gebruikt, wil je de ramen niet wagenwijd openzetten. Dan krijg je namelijk weer allemaal plekken in de kas waar de zon ongehinderd op het gewas brandt. De truc is dan om de ramen aan de luwe zijde iets te knijpen en aan de windkant iets meer open te zetten. Dan krijg je bij een kleinere raamstand al voldoende luchtverversing en blijven de plekken met volle instraling minimaal. Voordeel van zo’n kleinere raamstand is bovendien dat CO2 beter binnenblijft”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
E: sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.